Petak, 14 Juna

Šta jedemo (1): Od februara nema kontrole obavezne količine brašna u pekarskim proizvodima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Maida Varga, dipl. ing. teh.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je bez mnogo rasprave, bar ne javnosti dostupne, gotovo protokolarno 22. januara 2019. godine van snage stavilo Pravilnik o količini brašna utrošenog za proizvodnju pekarskih proizvoda. Takav prijedlog im je pristigao iz Agencije za sigurnost hrane BiH, a kako nam je nezvanično pojašnjeno iz Agencije, tražili su to od Vijeća ministara nakon zahtjeva brojnih proizvođača te institucija koje se bave inspekcijom proizvodnje.

Inspektori ostali bez nadležnosti

Dok još traje rasprava nadležnih institucija kako će se ubuduće kontrolirati proizvodnja pekarskih proizvoda, potrošači o svemu tome ne znaju ništa.

Pomenuti Pravilnik je važio osam godina, tačnije od januara 2011. godine i striktno je propisivao obaveznu količinu brašna u pekarskim proizvodima, te sistem kontrole proizvodnje.

Svaki je proizvođač u objektu, odnosno, pogonu za proizvodnju morao imati knjigu evidencije utroška brašna, KEUB. Prije početka kalendarske godine proizvođač je kao odgovorno lice morao ovjeriti KEUB svojim pečatom i potpisom, a potom ovjeriti pečatom i potpisom nadležnog općinskog inspektora. U knjigu je morao unositi sve podatke o količinama brašna te čuvati evidenciju najmanje dvije godine.

Dok čekamo zvanične odgovore Agencije za sigurnost hrane BiH na pitanja Megafona da li će i kako će ukidanje navedenog pravilnika uticati na kvalitet pekarskih proizvoda, odnosno,  na krajnjeg potrošača, te da li će sadržaj ukinutog pravilnika biti uvršten u neki drugi propis, nezvanično nam je pojašnjeno da je razlog što su tražili stavljanje van snage Pravilnika, indirektna posljedica usvajanja novog Zakona o inspekcijama FBIH (Službene novine FBiH, broj 73/14).

Naime, usvajanjem novog Zakona prestao je da važi raniji Zakon o tržišnoj inspekciji FBiH (Službene novine FBIH , broj 2/95), a čime su općinski, gradski i kantonalni tržišni inspektori ostali bez stvarne nadležnosti. Dakle, pomenutu knjigu KEUB više nije imao ko potpisati,  jer općinski inspektori više nemaju raniju nadležnost.

Prostor za mešetarenje

Iako se izmjenom pomenutih propisa formalno pokazala potreba izmjene dijela procedure koji se tiče evidencije u knjigu KEUB, pitanje je da li je morao biti stavljen van snage kompletan Pravilnik o utrošku brašna, dakle i dio koji se odnosi na propisane količine brašna koje moraju biti utrošene prilikom proizvodnje. Jer, nepostojanje Pravilnika itekako otvara prostor manipulacijama i lagodnijoj poziciji proizvođača pekarskih proizvoda.  

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

  1. Pravilnik o količini utroška brašna za pekarske proizvode je propis na nivou BiH,te nije jasno zašto izmjenama Zakona o inspekcijama jednog entiteta se donosi jednostrao rješenje o prestanku važenja pravilnika na nivou cijele BiH.Cijela priča je počela prije godinu dana kada je Emha Condor d.o.o. iz Gradačca i Nihad Spahić, pomoćnik gradonačelnika grada Zenice,a potom i Federalna uprava za inspekciske poslove tražila izmjene pravilnika o utrošku brašna a sve zbog nadležnosti ili ne nadležnosti ovjere knjige.Eto u BiH nakon 8 godina primjene propisa,a sve zbog izmjene sasvim drugog Zakona o inspekcijama jednog entiteta se ukida jedan Pravilnik,jer se ne zna tko bi trebao ovjeravati knjigu na kraju godine,Agencija za sigurnost hrane je smatrala i dala prijedlog za prestanak važenja pravilnika,a u stvari trebala je samo izmjeniti član koji se tiče ovjere knjige,pa i kad predajete godišnju prijavu porezskoj upravi valjda garantujete za vjerodostojnost podataka.Sam pravilnik je regulisao normative utroška brašna u skladu sa dobrom pekarskom praksom,evidencije potrošnje brašna koje moraju biti u skladu sa proizvodnjom. Osim toga je propisivao vođenje Radnih naloga (utroške sirovina,kalo,količine i vrste proizvoda,evidenciju radnika u proizvodnji-“rad na crno”).
    Nevjerovata je stvar da u obražloženju stoji “Opredijeljenost Bosne i Hercegovine za približavanje Evropskoj uniji, kroz usklađivanje bosanskohercegovačkog zakonodavstva sa pravnim naslijeđem Evropske unije (acquis communauta-ire). Republika Hrvatska ima identičan propis,ovaj naš je bio prepisan od slova do slova.Dakle Hratska kao zemlja članica EU nije ukinula propis,već je to zakonska obaveza za sve pekare,ali recimo ukinula je obilježavanje brašna markicama.Sličan propis ima i Srbija.Hrvatska obrtnička komora svake godine na svojim stranicama obavještava pekare na zakonsku obavezu vođenja evidencije utroška brašna i dobijenih proizvoda.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.