Ponedjeljak, 27 Maja

Šta djeca u Zavodu u Pazariću imaju od smjene uprave i nadzornog odbora?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zašto nakon smjene nije uslijedilo imenovanje nove uprave sa obavezom provođenja programa sistemskog rješavanja problema u Zavodu; Kako tek treba da uslijedi raspodjela resora u Vladi FBiH, hoće li pitanje tretmana djece u Zavodu prerasti u političku priču o kadrovskim rješenjima?

Autor: N.Š.K.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) smijenila je direktora Redžepa Salića (SBB) i Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić (op.a. diskriminatorno ime ustanove), predsjednicu Janju Milinković, Anesa Kaletu, Saidu Kastrat, Džanu Kilić i Enisu Hodžić.

Prebacivanje fokusa na politički teren

Prvi je to rezultat pritiska javnosti nakon što je federalna zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) objavila šokantne fotografije koje pokazuju nehuman tretman štićenika Zavoda. Djeca su navodno vezana za namještaj i radijatore te im se ruke sputavaju improviziranim „luđačkim košuljama“.

O Zavodu je već, kako smo pisali (Potvrđeno: MUP i Tužilaštvo KS poduzimaju aktivnosti nakon šokantnih fotografija iz Zavoda u Pazariću) formiran predmet u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a s tim u vezi i federalna Finansijska policija, zbog ranijih navoda uprave Zavoda, provjerava finansijsko poslovanje ustanove.

Današnja smjena je, istina, prvi konkretan korak vlasti, odnosno resornog Ministarstva rada i socijalne politike na čijem je čelu ministar Vesko Drljača (SBB). Danas smijenjeni Salić je još u septembru pred federalnim parlamentarcima ukazao na katastrofalno stanje u Zavodu u Pazariću. (Ako zidovi progovore: Detalji o životu štićenika Zavoda u Pazariću)

Situacija u Zavodu već je potaknula i javne proteste građana u brojnim gradovima FBiH, ali i rasprave o dugogodišnjem (ne)reagiranju nadležnih institucija o situaciju u ovom i drugim sličnim ustanovama u Federaciji u kojima se godinama upozorava na loše stanje ali do danas nije učinjeno ništa da se situacija popravi.

Smjenom Salića proces ne bi trebalo da stane već se očekuju nalazi finansijskih inspektora, odnosno potezi Tužilaštva KS, i ukoliko se utvrdi nehuman tretman štićenika očekivano je da budu sankcionirani i drugi akteri priče.

Raspodjela resora

Postoji opravdana bojazan da će današnjom smjenom, priča ionako velikim dijelom usmjerena na politički kolosijek, potpuno krenuti tim putem. Zbog brojnih pitanja koja se moraju hitno riješiti trebalo je uslijediti imenovanje nove uprave i menadžmenta koji bi imali obavezu hitno pristupiti provođenju programa sistemskog rješavanja svih problema u ovoj ustanovi. Kako tek treba da uslijedi imenovanje novog saziva Vlade FBiH, odnosno i raspodjela resora, taj proces vjerovatno neće ići tako brzo kako zahtijeva situacija u Zavodu u Pazariću.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.