Petak, 14 Juna

Potvrđeno: MUP i Tužilaštvo KS poduzimaju aktivnosti nakon šokantnih fotografija iz Zavoda u Pazariću  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

Nakon objave fotografija o nehumanom tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Pazariću (op.a. diskriminatorno ime ustanove), sudeći prema odgovoru koji je za Megafon.ba stigao iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo, sarajevska policija je već o svemu obavijestila Tužilaštvo Kantona Sarajevo.  

Oglasili se i uposlenici Zavoda

„U vezi sa vašim upitom obavještavamo vas da su policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nakon objave u javnosti fotografija i informacija koje se odnose na Zavod u Pazariću odmah o tome upoznali dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je dao određene upute policijskim službenicima ove Uprave, te po istim postupamo. Više informacija o ovom slučaju i uputama po kojim postupamo nismo u mogućnosti iznijeti u ovom trenutku“, odgovoreno je za naš magazin.

Iz Tužilaštva KS su na upit šta će, neovisno od parlamentarne procedure vezane za sistematsko rješavanje pitanja situacije u Zavodu, Tužilaštvo poduzeti ukoliko se potvrdi autentičnost danas objavljenih fotografija, za Megafon je rečeno da će biti provjereni i navodi federalne zastupnice Sabine Ćudić (NS).

„U vezi sa vašim upitom, obavještavamo vas da Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo radi na predmetu koji se odnosi na eventualne finansijske zloupotrebe u Zavodu, a da će biti provjereni i navodi koje iznosi imenovana zastupnica Sabina Ćudić“, odgovorio je za naš magazin portparol Tužilaštva Alem Hamzić.  

Podsjetimo, zastupnica Ćudić je na konferenciji za novinare u Sarajevu objavila šokantne fotografije iz Zavoda koje pokazuju štićenike vezane za krevet, radijatore i ruku vezanih u improviziranu „luđačku košulju“.

Napominjemo da Zavod u Pazariću nije psihijatrijska već ustanova koja brine o osobama sa smetnjama u razvoju te ukoliko se utvrdi autentičnost fotografija, moglo bi to značiti i preispitivanje nečije odgovornosti za nehuman i nezakonit tretman štićenika.

U međuvremenu su se pojavile i tvrdnje uposlenika Zavoda da fotografije nisu mogle nastati u posljednjih godinu dana, a oglasio se i direktor Zavoda Redžep Salić koji tvrdi da se ništa od svega nije moglo dešavati za njegova mandata te da će lično sankcionirati svakog čija se odgovornost utvrdi.  

Neovisno o tome što je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odbijena inicijativa zastupnice Ćudić da se raspravlja o zabrinjavajućem stanju u Zavodu, i neovisno o tome u čijem su mandatu fotografije nastale, a ukoliko su autentične, postavlja se pitanje odgovornosti za nehuman tretman štićenika.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.