Petak, 14 Juna

ŠPRAJCANJE: Žene zmajevi, ministrova ljubavnica i ostale ekskluzive

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mjesto radnje: Bosna i Hercegovina, redakcija internet portala. Jutarnji kolegij.

Događaj je izmišljen ali, nažalost, nije satira.

Hajmo kolege da vidimo šta imamo za danas. Hajde ti Ninice prva.

Paa, vidim da je postala novinska vijest što su u odjelu ginekologije u Bolnici u Travniku dobili donaciju, ultrazvučni aparat. Zaboga, to je postala vijest! Kad samo pomislim koliko je trudnica vraćeno kući jer šta je mogao ljekar da im pomogne? Bez ultrazvuka je samo pregledač vagina očima. (smijeh u redakciji)

Ja bih to malo istražila, inače bolnice kubure s utrazvučnim aparatima. Zaboga, živimo u 21. stoljeću!

Maa, znaš, treba to fino istražiti. Hajde kad jednog dana budemo mogli pa treba otići u Travnik. Nemamo sad ni auto, treba fotoreporteru i tebi dnevnica, a nisu nam još platili one fakture. Ali super ti je ideja.

Nego imaš li nešto slično oko KCUS-a? Ma nemam ali mogu smisliti nešto, imaju i oni svojih problema.

Dobro, znači imamo KCUS. Odlično!

Hajmo dalje. Sejo, šta si ono govorio oko ove kampanje Prekinimo šutnju? (smijeh u redakciji) Boga ti Sejo kao da si se ti porađao, šta bi to ti radio?

Paa, mislio sam da vidim je li ova kampanja imala kakvih rezultata. Mislim, pročitali smo svi mnogo zastrašujućih priča pa me zanima je li iko prijavio nekog ljekara, zdravstvenu ustanovu? Hoće li neko odgovarati za te strahote kroz koje porodilje prolaze?

Hajde da sačekamo malo, znaš, tek je to počelo. Da ne ispadne da mi to nešto opstruiramo. Znaš da smo dobili projekat oko one promocije zdravog života, pa treba malo biti oprezan. Nema smisla da sad mi nešto opstruiramo i to…Nego imaš li ti ispovijest neke žene?

Ma imao bih, jedna moja rodica….(šef upada u riječ) Eto super!

Ali nije baš sa zdravljem dobro, mislim da leži u krevetu.

Pa dobro Sejo probaj, zamoli je, ako leži može vala tipkati, neka ti pošalje mejlom.

Super, znači imamo i priču ove žene, super, to se čita!

Davore šta ti imaš za danas?

Ma mislio sam eto formira se vlast pa da pitamo neke šta će prvo raditi vezano za korupciju o kojoj su pričali, eto sad imaju priliku, hoće li pokrenuti ta pitanja?

Ma nemoj sad rano je. Rano je vala, pa tek se to formira, treba malo sačekati. Imaš li kakvu alternativu?

Maa mislio sam, od onog ministra Zejnila ljubavnica sad ga optužuje da je iskoristio. Ona mu valjda pisala magistarski i kad je sve završila on je nogirao, šta li? Nije to još nigdje objavljeno.

Može ali saslušaj i drugu stranu. Mi smo profesionalci i trebamo biti nepristrasni. Možda ona laže. Kažu čuvaj se prezrene žene…evo ti broj Zejnila pa ti prvo s njim vidi. Znam ga ja. Dobar čovjek bolan, porodičan, sumnjam i da je imao ljubavnicu ali eto, hajde piši. Stavi markicu skandal ili tako nešto, obavezno. To je ekskluziva, to će da se čita. Bravo!

Eska šta ono ti radiš?

Maa, istražujem kako se imenuju školski odbori i direktori osnovnih škola. Ma samo da vidite šefe kako se sve namjestilo i kroz propise. Pa u nas se kako koji ministar dobije resor mijenja menadžment škole….(šef je prekida)

Ma široka ti je to tema de ti to fino istraži.

Ma istražila sam za Kanton Sarajevo sve, imam sve relevantne sagovornike, imam i izjave nekih roditelja, super je priča.

Vidi ti to kako je to u drugim kantonima.

U ostalih devet?

Da. Pa moramo to fino, profesionalno uraditi. Pa uporediti. Uostalom, šta ćeš ako su propisi takvi, onda treba mijenjati propise. Trebala bi ti napraviti intervju s ministrom. Dat ću ti ja njegov broj kad završi kolegij.

Imaš li šta za danas?

Vidjela sam na društvenim mrežama oni mladenci što su se posvađali na svadbi oko para pokrenuli brakorazvodnu parnicu. Trebalo bi nešto o tome napisati.

Stavi markicu „senzacionalno“. To ljudi vole da čitaju.

Inače, molim vas što više mejlom i pripazite na telefone. Skratite priču. Došlo nam za prošli mjesec 300 KM računa. Mislim, nije da vas ograničavam, mora se raditi ali samo malo pripazite na troškove. Imali smo ovaj mjesec puno izdataka, te došao račun za hosting, te pretplate za agencije, te struja, materijal, računovođa, nabešalo se svega. Malo smo u stisci. Jest da smo imali puno reklama, ali dok smo to sve pokrili malo je ostalo. Pa eto, samo malo pripazite.

Joj jeste li gledali Šprajcovu emisiju. Kralj je. Doveo onu Ćirkovićku, onu bivšu košarkašicu. Ona ti je bolan poznata kao „Žena zmaj“. Napisala kraljica autobiografiju o životu u kriminalnom miljeu. Kažu da o njoj dokumentarac snimljen, bila je gošća i nekim medijima u BiH. Ma svaka mu čast. To se gleda. Ma ludnica, emisija se gledala, ma iz TV-a se pušilo.

                                                             ***                                                                                     

Prema podacima internet platforme Analiziraj.ba, čitatelji u BiH najradije prate zabavne sadržaje, političke senzacije i crnu hroniku. Uzorak za istraživanje bile su vijesti objavljene na tri, kako je objavljeno, najposjećenija portala u BiH.

Koliko god se čitateljima spočitavao manjak medijske pismenosti, pitanje je i koliko mediji zapravo kreiraju okruženje u kojem su zabava i skandali najčitanije vijesti? Koliko mediji, zbog zarade podilaze najprizemnijim čitalačkim ukusima?

Šta su razlozi takvog ponašanja: neznanje, neprofesionalizam, manjak finansija, ego željan klikova i lajkova ili sve zajedno?

Postali smo društvo u kojem djeca lektiru prepisuju s interneta, a najčitanije knjige su autobiografije influensera/ica.

Ali „široka“ je to tema pa zaslužuje i „dublje“ istraživanje medijskih djelatnika, nevladinog sektora, inteligencije. A alarm se očigledno odavno upalio.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.