Četvrtak, 20 Juna

Šmit razgovarao sa Bramercom o budućoj saradnji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit se ovih dana susreo sa brojnim političkim i vjerskim autoritetima, a jučerašnji sastanak i sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom govori da će u fokusu njegovog interesovanja biti i segment rješavanja kažnjavanja ratnih zločina u BiH. 

Autor: Megafon.ba

Jučerašnji (9. septembra ) sastanak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Kristijana Šmita (Christiana Schmidta), sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, bio je u fokusu javnosti u regionu a u BiH je sastanak praćen s posebnom pozornošću.

Signali visokog predstavnika

Politička javnost iz BiH očekivala je bilo kakav Vučićev signal upućen političkim predstavnicima iz Republike Srpske kako bi bila okončana aktuelna politička kriza izazvana njihovim bojkotom rada državnih institucija ali i kako bi bio naznačen pravac Šmitove diplomatske misije u Bosni i Hercegovini.

Tek danas je na internet stranici OHR-a objavljena informacija da se visoki predstavnik sastao jučer u Haagu i sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom (Sergom Brammertzom).

Kao i u slučaju sastanka sa Vučićem iz OHR-a su objavljene kratke informacije.

Nakon sastanka sa Bramercom u jednoj je rečenici saopćeno da su razgovarali o budućoj suradnji.

Novi visoki predstavnik u BiH je ovih dana iznimno aktivan, održao je mnogo sastanaka sa domaćim i stranim zvaničnicima i njegovi su potezi vrlo komentirani u javnom prostoru. Posebno nakon što je protekle sedmice u njemačkom gradu Neustadt an der Eisch, sudjelovao na simpozijumu pod nazivom Euroatlantske perspektive BiH, koji je organiziralo Njemačko atlansko društvo (Deutsche Atlantische Gesellschaft) a kojim predsjedava Šmit.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.