Četvrtak, 13 Juna

Skandalozno mlake reakcije Vlade KS i SDP-a nakon otkrića da je njihov direktor Toplana tokom rata osuđen za ubistva Srba i Hrvata

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uprkos tome što je od objavljivanja teksta magazina Žurnal.info (NOVI DIREKTOR TOPLANA SARAJEVO: Presuđeni zločinac koji je u ratu naredio likvidacije Srba i Hrvata) o skandaloznoj činjenici da je početkom septembra na čelo Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane Sarajevo imenovan Enver Zornić, presuđen za ubistva tokom rata, da je u međuvremenu i tadašnji sudija u predmetu Muhidin Kapo autoru teksta ali i drugim medijima potvrdio postojanje presude iz 93-će godine, Zornić je i dalje direktor, kantonalna Vlada, odnosno premijer Edin Forto ( Naša stranka) traži 24 sata da provjere navode da bi djelovali, a pojedini SDP-ovci na čiji je prijedlog Zornić i imenovan, osim nemuštog pravdanja da nisu znali za ratnu biografiju Zornića, nisu ponudili pojašnjenje kako se uopće moglo dogoditi da ne znaju ništa o osobi koju predlažu na odgovornu funkciju u javnom preduzeću.

Umjesto brze reakcije, smjene Zornića, pokretanja sankcioniranja članova SDP-a koji su ga svojevremeno predložili za funkciju, hitnog pokretanja odgovornosti članova Vlade koji imaju obavezu prema javnosti i javnom novcu kada glasaju za imenovanja, uslijedile su pojedinačne rekacije iz SDP-a i Vlade KS, a saopćenjem se oglasio i Zornić koji je uprkos brojnim navodima protiv njega cijelu priču nazvao „montiranim optužbama i procesima“ i pokušajem da se zaustavi revizija ranijeg rada i poslovanja Toplana?!  

Podsjetimo, Žurnal je jutros objavio da je Zornić 1993. godine osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora jer je u Sarajevu početkom rata naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena, te da je jedinica kojom je komandovao navodno ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.