Subota, 22 Juna

SIVA EKONOMIJA Stranački aktivisti ili radnici nacrno?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Istraživački tim

Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) kontrolirali su uplate doprinosa za uposlenike u samo tri političke stranke u Federaciji. Međutim, ni ti rijetki nalazi inspekcije nisu dostupni javnosti.

Porezna tajna

Pitanje Megafona upućeno ovoj instituciji odnosilo se na kontrole prijavljenih radnika, ali i radnika angažiranih po ugovoru o djelu.

Prema evidencijama kojim raspolažemo izvršena je kontrola prijavljenih radnika kod tri političke partije. Detaljnije informacije o izvršenim inspekcijskim nadzorima ne možemo dati, jer se isti u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH smatraju poreznom tajnom – odgovoreno je za naš magazin iz PUFBiH.

Iz Porezne uprave nadalje kažu da odabir poreznih obveznika za kontrolu vrše u skladu sa godišnjim planom „kao i na osnovu indicija i saznanja da obveznici ne posluju u skladu sa zakonom. Inspekcijske kontrole se planiraju i provode i na osnovu podataka i saznanja obavještajno-istražnih inspektora, kao i anonimnih prijava građana koje isti podnose pisanim putem ili pozivom na besplatan broj“.

U Federaciji je intenziviran rad inspektora u suzbijanju rada nacrno čemu svjedoče i brojni medijski napisi o zapečaćenim objektima, odnosno izrečenim novčanim kaznama poslodavcima.

Prema važećim zakonima poslodavac koji ne prijavi uposlenika čini porezni prekršaj i prijetu mu novčana kazna od 5.000 do 100.000 KM. Počiniocu prekršaja može se izreći i zabrana rada do šest mjeseci, navedeno je između ostalog u pozivu poslodavcima u Federaciji da prijave sve radnike, javno objavljenom u februaru ove godine.

Zanimalo nas je koliko porezni inspektori kontroliraju radni status stotina, možda čak i hiljada političkih aktivista, jer u sjedištima glavnih, regionalnih, kantonalnih, općinskih i mjesnih odbora stranaka određeni ljudi rade svakodnevno, puno radno vrijeme. Riječ je o informatičkim, prevodilačkim, administrativnim, lobističkim i PR, savjetodavnim i raznim fizičkim poslovima.

Prema našim saznanjima, pojedini aktivisti političkih stranaka primaju novčane naknade za svoj angažman ali „u koverti“, bez plaćenih doprinosa.

Crno tržište rada

U Bosni i Hercegovini registrirano je više od 130 političkih stranaka a najuticajnije imaju svoje mjesne ogranke širom zemlje. Zbog nadležnosti poreznih institucija teško je precizno identificirati broj aktivista samo u Federaciji koji bi mogli podlijegati zakonskoj obvezi potpisivanja ugovora sa strankom.

Prema finansijskim izvještajima političkih stranaka dostavljenim Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH 2016. godine, SDA BiH imala je 84 uposlena, HDZ BiH 27, SBB BiH 3, SDP BiH 82 uposlenika, HDZ 1990 4 i DF 8 prijavljenih uposlenika u cjelokupnoj stranačkoj infrastrukturi.

Megafon.ba

U drugom dijelu istraživanja čitajte: Koliko je radni status uposlenika u političkim strankama u Republici Srpskoj bio predmet provjera Poreske uprave RS-a?

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.