Ponedjeljak, 26 Februara

SIVA EKONOMIJA (2) Rad nacrno u političkim strankama u Republici Srpskoj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Istraživački tim

Stotine stranačkih aktivista u Republici Srpskoj svakodnevno obavljaju poslove koji izlaze iz okvira aktivizma, ali navodno nacrno, bez ugovora o radu, ugovora o djelu i bez plaćenih doprinosa. Pisali smo već kako u Poreznoj upravi FBiH rezultate kontrole inspektora u ovom domenu tretiraju kao poreznu tajnu, međutim, iz Poreske uprave RS potpuno su se oglušili o naš upit.

Ne poštuju vlastite propise

Uprkos striktnoj proceduri pristupa informacijama putem propisanog obrasca i sve pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, u Poreskoj upravi RS ne poštuju 15-dnevni zakonski rok za odgovor, a nije bilo ni obrazloženja za šutnju.

Ne opravdava to ni mogućnost da je riječ o poreznoj tajni, mada je nejasno kako uopće domen prikupljanja poreza u entitetske fondove može biti tretiran kao porezna tajna.

U Bosni i Hercegovini registrirano je više od 130 političkih stranaka a najuticajnije imaju svoje mjesne ogranke širom zemlje.

Pitanje je koliko porezni inspektori kontroliraju radni status stotina, čak i hiljada političkih aktivista koji u sjedištima glavnih, regionalnih, kantonalnih, općinskih i mjesnih stranačkih odbora rade svakodnevno, puno radno vrijeme. Riječ je o administrativnim, informatičkim, prevodilačkim, lobističkim i PR, savjetodavnim i raznim fizičkim poslovima.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika  ima 32 prijavljena uposlenika u kompletnoj strukturi stranke na teritoriji cijele BiH.

Devet regionalnih, odnosno 39 općinskih odbora SNSD-a u Federaciji u nadležnosti su Porezne uprave FBiH, a u RS-u SNSD, osim glavnih odbora i brojnih savjeta i sekcija žena te omladine, ima devet regionalnih i 62 općinska odbora.

Razgranata infrastruktura

U Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) Vukote Govedarice imaju 37 prijavljenih uposlenika. Osim glavnih organa stranke imaju osam regionalnih, odnosno, gradskih odbora.

Partija demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića ima šest stalnih uposlenika. Pored sjedišta u Banjoj Luci PDP djeluje još u 67 gradskih, odnosno općinskih odbora.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.