Petak, 14 Juna

Sindikalna potrošačka korpa u januaru 2.895 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za januar 2024. godine iznosi 2.895,00 KM. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec novembar 2023. iznosila je 1.310,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 619,00 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,25 %. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,38%.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

Prehrana – 44,42%

Stanovanje i komunalne usluge – 13,75%

Higijena i održavanje zdravlja – 9,43%

Obrazovanje i kultura – 10,36%

Odjeća i obuća – 10,36%

Prijevoz – 4,77%

Održavanje domaćinstva – 6,91%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset (10) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

(SSSBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.