Ponedjeljak, 26 Februara

Schmidt: Borba protiv negiranja ratnih zločina, veličanja zločinaca i sankcioniranje ovih pojava važan zadatak za bh. društvo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Visoki predstavnik upoznao je sugovornike o sastanku s državnim tužiteljem BiH održanom kako bi se razmotrilo što se još može učiniti u cilju učinkovitijeg rješavanja pitanja negiranja ratnih zločina.

Autor: Megafon.ba

Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i sastao se sa čelnicima Centra i predstavnicima Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” te predstavnicima udruga koje okupljaju obitelji žrtava genocida.

Sudionici sastanka su razgovarali o planovima Memorijalnoga centra, aktivnostima udruga usmjerenim na čuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici, te o tome što se može učiniti kako bi se nadležnim državnim institucijama pomoglo u borbi protiv negiranja genocida i ratnih zločina počinjenih u Srebrenici, uključujući i borbu protiv veličanja ratnih zločinaca. Visoki predstavnik se osvrnuo i na načine na koje se mogu izbjeći nesporazumi, kao i na jačanje napora usmjerenih na izbjegavanje zlouporabe genocida u Srebrenici u političke svrhe, te dodao da je “također apsolutno nužno pažljivo i precizno birati riječi kada se govori o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima”.

Brzo zakonsko procesuiranje svih osoba koje negiraju ratne zločine ili veličaju počinitelje ovih zločina je pitanje koje je značajno za unapređenje procesa pomirenja u društvu.

“Negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca negativno utječu na napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja, a nadležne institucije moraju rješavati ovo pitanje uz punu primjenu zakona”, rekao je visoki predstavnik.

(Izvor: OHR)

U ovom kontekstu, visoki predstavnik upoznao je sugovornike o sastanku s državnim tužiteljem BiH održanom kako bi se razmotrilo što se još može učiniti u cilju učinkovitijeg rješavanja pitanja negiranja ratnih zločina. S tim u vezi, visoki predstavnik se obvezao da će pomoći u pronalaženju međunarodnih partnera s ekspertizom iz ove oblasti kako bi se pravosudnim institucijama BiH pomoglo da energičnije procesuiraju slučajeve negiranja ratnih zločina ili veličanja ratnih zločinaca.

Nakon odluke koju je donio o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida počinjenoga 1995. godine, visoki predstavnik je želio čuti informacije o konkretnom utjecaju te odluke u smislu njenog doprinosa lakšoj provedbi aktivnosti koje obavlja Memorijalni centar. Visoki predstavnik Schmidt napomenuo je “da su rad i naslijeđe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari značajni za napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja u bh. društvu. Kako bi obavljao ovu važnu ulogu, Memorijalni centar treba se razvijati bez opterećenja financijskim pitanjima”, saopćeno je iz OHR-a.

(Izvor: OHR)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.