Petak, 14 Juna

SAZNAJEMO: Djevojčica nakon incidenta u KCUS-u o trošku porodice hitno izmještena u Tursku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Pacijentica Pedijatrijske klinike u Sarajevu čiji je otac Denis Smajlović 12. novembra, a kako je medijima kazao, potegao plinski pištolj na šefa Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) prof. dr. Edu Hasanbegovića, trenutno se nalazi u klinici u Turskoj i ima svu potrebnu terapiju. Potvrdio je to za Megafon.ba advokat porodice Ermin Gačanović. On nam je rekao da je djevojčica odmah nakon incidenta, o trošku porodice, avionom izmještena u Tursku.

Ljekari u KCUS-u neće da liječe djevojčicu

Na naše pitanje da li je djevojčica bez terapije životno ugrožena, advokat Gačanović je kazao da porodica misli da jeste ali da u Sarajevu, prema njihovim saznanjima, potrebnog lijeka uopće nema.

Na pitanje da li je KCUS ikada zvanično instistirao da lijek dobiju od Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, odgovoreno nam je da o tome nemaju informacija.

Podsjetimo, jučer je u krugu KCUS-a održan dvosatni štrajk ljekara i medicinara koji nakon incidenta traže da im se dodijeli status službene osobe te da se ljekari zaštite na radnom mjestu.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je izjavila pred kamerama da niko od ljekara Pedijatrijske klinike ne želi liječiti pacijenticu nakon pomenutog incidenta ali i da ne žele potpisati zahtjev za izmještanje u Tursku, jer prema njenim riječima to treba da učini Federalni zavod zdravstvenog osiguranja.

„Kad potpisujemo papire za izmještanje pacijenta, to znači da mi ne možemo liječiti takvog pacijenta. U ovom slučaju to nije tako. Dakle, mi možemo liječiti ovakvu pacijenticu ali nemamo lijekove koji su nam za to potrebni jer nam Federalni zavod zdravstvenog osiguranja nije obezbijedio i dostavio takve lijekove. U tom slučaju mi ne potpisujemo. Takav zahtjev od roditelja može potpisati samo onaj ko upravlja FZZO“.

Govoreći o daljnjem medicinskom tretmanu pacijentice Izetbegović je kazala: „ Ja sam pitala moje kolege ko će preuzeti bolesno dijete, kažu neće niko. Na koncu ima i prekrasno odjeljenje u Općoj bolnici Pedijatrije koje je nedavno otvoreno. Široka je paleta mogućnosti“.

Što se tiče postupka daljnjeg liječenja u Sarajevu, a nakon izjave direktorice KCUS-a, advokat Gačanović nam je rekao da porodica nema nikakvih ponuđenih opcija u BiH.

Napadi na ljekare su nedopustivi ali ovaj drastičan primjer lošeg zdravstvenog sistema otvorio je brojna pitanja:

Mogu li ljekari da biraju pacijente?

Da li je biranje pacijenata spojivo s ljekarskom etikom?

Šta kao zdravstveni osiguranici možemo očekivati od zdravstvenog sistema?

Da li djevojčica treba da bude žrtva sistema i postupka njenog oca?

Ako nema lijekova, gdje je nestala ljekarska empatija prema pacijentima i da li su procedure, tenderi i odnosi između institucija bitniji od ljudskog zdravlja i života?

Advokat Gačanović o kvalifikaciji napada: Tužilaštvo će dati zadnju riječ

Djevojčica je, što je najvažnije zbrinuta a u toku je postupak protiv njenog oca, Denisa Smajlovića zbog napada na ljekara. Advokat Gačanović nije želio spekulirati koje će se krivično djelo njegovom klijentu staviti na teret. On je za Megafon kazao da im je kvalifikacija djela za sada nepoznata i da je Tužilaštvo to koje će dati kvalifikaciju. Advokat Gačanović vjeruje da će se pri tome rukovoditi stepenom posljedica koje je djelo proizvelo, a kako u ovom slučaju, tvrdi advokat, ozbiljnih posljedica nije bilo, nada se da napad njegovog klijenta na ljekara neće biti okvalificiran kao ozbiljno krivično djelo.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.