Četvrtak, 30 Maja

Sattler sa predstavnicima vlasti TK razgovarao o evropskim integracijama  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Tuzlanski kanton svakako je jedan od najznačajnijih dijelova BiH i može odigrati značajniju ulogu u procesu evropskih integracija“, kazao je Sattler.

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Johann Sattler, specijalni predstavnik Evropske Unije u Bosni i Hercegovini sa delegacijom je danas boravio u Tuzli kako bi razgovarao sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona o evropskim integracijama, odnosno, šta bi kantonalna izvršna i zakonodavna vlast mogla i još trebala učiniti na evropskom putu.

„Kako je premijer TK kazao, Tuzlanski kanton je jedan moćan ekonomski centar. To pokazuju sve statistike, uključujući i statistike izvoza, ali i privrede. Također je veliki obrazovni centar, jer imate veliki broj studenata koji ovdje studiraju. Nažalost, i tu izvozite neke od najboljih ljudi. Jedan od primjera je Alma Zadić ministrica u Vladi Austrije, koja dolazi sa ovih prostora. Nažalost, ali hvala vam na tome. Tuzlanski kanton svakako je jedan od najznačajnijih dijelova BiH i može odigrati značajniju ulogu u procesu evropskih integracija.

“Dio tema o kojima smo razgovarali na sastancima prije ove konferencije za medije, prva, goruća i najvažnija tema su evropske integracije i šansa koja vam se ukazala. Zadovoljstvo mi je što vidim kod domaćih aktera osjećaj važnosti i hitnosti da se brzo djeluje u raznim oblastima, uključujući i usvajanje zakona. Dobre vijesti su nam doše i jučer sa usvajanjem Zakona o sukobu interesa u VM i brojni drugi zakoni. Sve je to za mene povod da budem umjereni optimista da ćemo krajem marta imati pozitivne vijesti za BiH“, kazao je ambasador Sattler.

Sattler je još kazao kako kako proces evropskih integracija ne obuhvata samo Sarajevo, već uključivanje svih, cjelokupnog društva.  

Johann Sattler, specijalni predstavnik EU u BiH (Foto: N.Š.K./Megafon.ba)

Govoreći o TK, napomenuo je osnivanje Ureda za korupciju u TK, kao značajan vid borbe protiv korupcije.

Također je pomenuo saradnju općina u sjevernom regionu, u okruženju Majevice, sa općinama u RS-u.

Istaknuo je, da su tokom razgovora razmijenili mišljenje o poštivanju temeljnih sloboda te je Sattler kazao kako je iskoristio priliku da pozove premijera i predsjednika Kantonalne skupštine da što prije usvoje Zakon o slobodi okupljanja, imajući u vidu da TK ima jedan specifičan, kako je kazao, „tuzlanski duh“ po kojem smo poznati.

„Još jedna od tema koje smo se dotakli, tiče se femicida, slučajeva koji su šokirali cijelu zemlju. Govorili smo o odgovoru koji je uslijedio, koje su mjere poduzete. Ne samo u smislu rada policije i educiranja već i rada na prevenciji“.  

Razgovarali smo i o energetici, gdje TK ima značajnu ulogu koju će odigrati. Pogotovo u svjetlu globalne tranzicije, odnosno, prelaska sa uglja na zelene energije. Zadovoljstvo mi je bilo čuti od premijera da aktivno podržava ovakve aktivnosti. Upoznat sam sa poteškoćama s kojima se suaočavaju, u aspektu prenamjene poljoprivrednog zemljišta koje će se koristiti za izgradnju postrojenja za izvore energije“, kazao je Sattler i izrazio podršku izvršnoj vlasti te napomenuo da TK ima i finansijsku podršku u ovom procesu.

Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona, kazao je da je uvijek dobro da TK ima posjetu ovako visoke delegacije i da se razgovara o svemu što se događa.

Irfan Halilagić, premijer TK (Foto: N.Š.K./Megafon.ba)

„Događa se to da nam je pružena ruka Evropske unije, da Bosna i Hercegovina zauzme svoje mjesto gdje objektivno i pripada, u porodici država EU i mi smo ovdje konstatovali da je Tuzlanski kanton važan dio BiH opredijeljen da učini sve što su obaveze kantona na tom putu i da na tome aktivno radimo. Dakle, svi organi TK, premijer sa svojom ustavnom pozicijom, Vlada i ministri, Skupština TK kao najviše zakonodavno tijelo. Drago mi je da je ambasador primijetio određene napretke u određenim oblastima Tuzlanskog kantona, prije svega u polju borbe protiv korupcije“, kazao je između ostalog premijer Halilagić i napomenuo da je, svakako, pred vlastima TK još mnogo posla.

Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK je kazao kako je dolazak Sattlera najbolji znak da ćemo 21., odnosno, 22. marta dobiti zeleno svjetlo kako bi se otvorili pregovori sa Evropskom unijom.

Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK (Foto: N.Š.K./Megafon.ba)

„Mi ćemo u vremenu ispred nas biti uvijek dobri domaćini i otvoreni za svaku vrstu razgovora, svih onih zakonskih propisa koje traži evropsko društvo kako bi i ovaj dio Bosne i Hercegovine, dio Balkana, ušao u zajednicu evropskih država“, kazao je Vujović.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.