Petak, 14 Juna

SATIRANJE: Zbog osnivanja Partije pravda i skromnost najavljeni protesti “kontra žuti prsluci”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: V.O.

Osnivački kongres Partije pravda i skromnost, zakazan za 31. decembar u Sarajevu, izazvao je oštre reakcije predstavnika političkih stranaka i civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Kako nova partija programskom deklaracijom predviđa da izabrani i imenovani dužnosnici rade za upola manje plate, uslijedile su brojne reakcije. Najavljeno je i formiranje Udruženja političkih stranaka koje će ujediniti aktiviste iz oba bh. entiteta kako bi se oštro suprotstavili toj ideji.

Kandidat za predsjednika Udruženja koji je želio ostati anoniman, nazvao je ideju besmislenom.

“Stranka sa takvim programskim ciljevima stvara nam nelojalnu konkurenciju. Naravno da će fokus birača biti na partiji koja im “prodaje” skromnost. Udruženje će koristiti sva pravna sredstva da se ne dozvoli njeno formiranje”.

Neimenovani politički izvor istakao je da formiranje ovakve partije unosi nove standarde u politički život u BiH.

“Svi smo mi u političkim strankama potrošili godine da bi dostigli sadašnji nivo. Značilo je to mnogo umiljavanja, dodvoravanja, usluga drugima, da bi sad sve to morali odbaciti i glumiti neku skromnost. E pa neće moći. To je povratak u mrski komunizam”, rekao je.

Ugledni direktor jednog javnog preduzeća iz Sarajeva, koji je također želio ostati anoniman, ogorčen je najavljenom programskom politikom Partije pravda i skromnost.

“Pitam ja vas znači li to da ću i ja morati da radim za nižu platu? Ja imam kredit za kuću. Šta sada? To je ugrožavanje mojih temeljnih egzistencijalnih prava”.

Također je najavljeno formiranje Udruženja udruženja koje će podržati političke partije koje rade po standradnim principima, a inicijator osnivanja je za naš portal najavio masovni izlazak aktivista na ulice. Inicijatori protesta su predsjednici udruženja i upravnih odbora većine udruženja/ udruga koja imaju veze s političkim strankama.

“Naša dostignuta prava niko neće mijenjati. Ako neko želi da radi besplatno neka radi, ali donacije iz budžeta u korist udruženja ne smiju se mijenjati”, kazao je.

Navodno su u tržnim centrima ovih dana najtraženija roba žuti prsluci, koji su zapravo malo zelenkasti, pa se pretpostavlja da bi početak 2019. godine mogao biti buran, sa masovnim protestima “kontra žutih prsluka” u cijeloj BiH.

Iz religijskih zajednica ogradili su se od učešća u protestima jer, kako je sopćeno, vjerskim radnicima ne priliči da protestiraju na ulici, ali su jednoglasni u otporu osnivanju nove stranke te naglašavaju da se u njihova prava ne smije dirati.

“Eventualni novi politički kurs ne smije zadirati u finansijsku neovisnost religijskih zajednica jer je to temelj našeg opstanka”, saopćeno je.

Oštre reakcije pristigle su i iz ureda Međunarodne zajednice u BiH. Saopćeno je svim narodima i građanima BiH da skromnost nije vrlina bogatih društava i da će programska načela Partije pravda i skromnost, ukoliko partija osvoji vlast, smanjiti javnu potrošnju, prihode, te će to negativno uticati na rast BDP-a. Osim toga, MMF i Svjetska banka najavljuju nove projekte pa je upitno da li će taj novac uopće biti plasiran u BiH ukoliko dođe do štednje i skromnosti.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, nova partija nije ni osnovana a već imaju stanovite probleme, kao što je prikupljanje novca potrebnog za registraciju.

Iz Inicijativnog odbora stranke saopćeno je da oko 300 KM potrebnih za troškove registracije partije planiraju osigurati tako što će u svim tržnim centrima u BiH postaviti “donatorske kutije” pa građani mogu priložiti donacije u apoenima od 5, 10 i 20 pfeninga.

* Tekst je satiričnog karaktera, događaj i izjave su izmišljeni

 Megafon.ba      

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.