Ponedjeljak, 22 Aprila

Samir Alić, ugostitelj u čijem se objektu već poštuje pravilo vakcinisan, testiran, prebolio

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 2. decembra  2021. stavila van snage dio ranije naredbe o uvođenju pravila VTP (vakcinisan, testiran, prebolio). Pravilo je trebalo da stupi na snagu u cijeloj Federaciji 20. decembra, međutim, novom odlukom je kantonima ostavljeno da procijene, shodno epidemiološkoj situaciji, da li će naložiti obavezno provođenje VTP pravila.  

Piše: Samir Mujakić

U Tuzlanskom kantonu se, na prijedlog Udruženja ugostiteljskih radnika i vlasnika ugostiteljskih objekata, pravilo vakcinisan, testiran, prebolio (VTP) primjenjuje već mjesec dana. Zapravo je to bila ideja Samira Alića, vlasnika Jazz Caffea u Tuzli koji za Megafon kaže da su samo željeli naći rješenje da se poštuje javno zdravlje a i da ugostitelji mogu raditi i privređivati.

Ugostitelji razapeti između straha za zdravlje i straha za posao

,,U vezi sa mjerama koje donose krizni štabovi kod nas podijeljena su mišljenja. Mnogo je zbunjujućih, i na prvu, nelogičnih mjera, mjera čiju provedbu niko ne kontroliše, a rezultat toga i drugih povezanih sistemskih nedostataka je najveća stopa smrtnosti od posljedica korone u Evropi.

Sa druge strane, stepen vakcinacije je na niskom nivou. U društvu kakvo je bosansko, mnogo je opravdanog nepovjerenja prema politikama i političarima, tako da i ne čudi toliki nivo nepovjerenja i prema mjerama koje oni donose ili o vakcinama i njihovom učinku“.

Alić tvrdi da se pridržava svih epidemioloških mjera od kako su donesene, odnosno, pravila rada preporučena od Kriznog štaba TK u ugostiteljskim objektima.

Na ulazu u objekat vidno je istaknuto pravilo ponašanja za posjetitelje.

Kaže da do sada nije imao primjedbi od gostiju, mada ih je u nekim slučajevima ipak morao uputiti na pravila kriznog štaba za rad ugostiteljskih objekata.

„Ugostiteljski radnici su u ove dvije godine razapeti između straha od bolesti, od ekonomskog kolapsa, od opšte nesigurnosti i mjera kriznih štabova koje su u više navrata limitirale i obustavljale naš rad.

Pored toga, često nam se i spočitavalo, direktno ili indirektno, da smo gotovo glavni krivci za širenje pandemije. Tražeći rješenje koje će omogućiti naš nesmetan i kontinuiran rad, kojim ćemo sačuvati svoje poslove, platiti poreze i doprinose i biti društveno odgovorni predložili smo primjenu tzv. 3G (VTP) pravila u ugostiteljskim objektima koje se primjenjuje u većini naprednih zemalja. Mjera je donesena u TK, a kakvi efekti iste će biti zavisi, kako od savjesti ugostitelja, tako i od kontrole primjene koju trebaju provoditi nadležni“, kaže Alić.

Dozvoljena muzika uživo

U ugostiteljskim objektima u Tuzlanskom kantonu, od 4. do 17. decembra na snazi je i jedna od blažih mjera, dozvoljeno je izvođenje muzike uživo.

Međutim, i dalje je u ugostiteljskim objektima za pripremanje i prodaju hrane i pića odobreno radno vrijeme do 23 sata, uz uslov da su nakon 19 sati obavezni osigurati da svi gosti u objektu posjeduju negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom COVID-19, ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o vakcinaciji.

I dalje su na snazi i ostale epidemiološke mjere.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.