Četvrtak, 13 Juna

Samanta Pauer razgovarala sa članovima Predsjedništva BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer (Samantha Power) razgovarala je danas u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa članovima Predsjedništva, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Sastanku je prisustvovao i američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson (Eric).

Detalji razgovora bit će poznati nakon press konferencije koju je Pauer zakazala danas u poslijepodnevnim satima.

TRODNEVNA POSJETA PAUER ZNAK AMERIČKE PODRŠKE BIH

Pauer je u trodnevnoj posjeti našoj zemlji. Obraćajući se  novinarima na Baščaršiji jučer je prenijela poruku američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), koji je poručio da su Sjedinjene Američke Države uz građane Bosne i Hercegovine.

Boravak administratorice Samanthe Power u Bosni i Hercegovini (BiH) 20. januara potvrđuje čvrstu opredjeljenost Sjedinjenih Američkih Država u izgradnji demokratske, inkluzivne i prosperitetne budućnosti gradjana BiH. Administratorica je naglasila da takva budućnost ovisi o zajedničkim snagama političkih čelnika i građana na izgradnji i jačanju institucija koje su temelj istinske demokratije.

Administratorica je jučerašnji posjet započela sastankom sa istraživačkim novinarima iz više lokalnih medija u prostorijama Oslobođenja, najstarijeg printanog medija u zemlji. Razgovaralo se o ključnoj ulozi nezavisnih medija i istraživačkog novinarstva u otkrivanju korupcije u BiH i informiranju građana u vrijeme sve veće polarizacije i dezinformacija. Podrška nezavisnim medijima temeljni je stup napora SAD-a za jačanje demokratije i borbu protiv endemske korupcije u BiH.

Obraćanje Pauer novinarima u Sarajevu, po dolasku u BiH (Foto: Twitter S. Pauer)

Potom se administratorica srela s grupom preživjelih ratnih logoraša, različitog etničkog porijekla, a koji su bili suočeni s užasnim progonom zbog svog etničkog identiteta. Danas su oni dio etnički raznolike grupe preživjelih logoraša koji su se okupili kako bi zajednički promovirali razumijevanje, pomirenje i povjerenje u cijeloj BiH. Preživjeli logoraši su opisali svoje svakodnevne napore suprotstavljanja opasnoj retorici podjela, pri čemu s mlađim generacijama dijele vlastita logoraška iskustva kako bi potcrtali zašto se rat više nikada ne smije ponoviti u BiH. Od 2010. godine, USAID surađuje s članovima brojnih udruženja žrtava rata koji svoje priče dijele s drugim građanima BiH, posebno mladima, kako bi im predskazali stvarne posljedice sukoba. Svojim angažmanom tako iniciraju rasprave o tome kako BiH može ići naprijed kroz izgradnju mira i pomirenje.

Svoj prvi dan posjeta administratorica Pauer je nastavila odlaskom u Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj gdje se susrela s mladim ženama, ekološkim aktivisticama u borbi protiv korupcije u svojoj zajednici. Administratrica im je čestitala na hrabrosti u suprotstavljanju i otkrivanju korupcije naglašavajući da je upravo borba protiv korupcije ključni angažman USAID-a i Vlade SAD-a u BiH, te da je ta borba temelj jačanja vladavine prava i demokratskih institucija BiH.

Administratorica je potom posjetila Ambasadu SAD-a i susrela se s predanim lokalnim zaposlenicima koji podržavaju misiju USAID-a više od 25 godina. Većina lokalnih uposlenika radi s Misijom USAID-a u BiH od njenog osnivanja nakon rata te im je administratorica izrazila zahvalnost na predanosti u izgradnji budućnosti BiH.

Administratorica Pauer zaključila je prvi dan svoje posjete sastankom sa grupom mladih političkih lidera koji su pokazali opredjeljenost radu na rješavanju najbitnijih pitanja koja brinu građane BiH. Administratorica je tokom tog razgovora naglasila da budućnost BiH ovisi o mladim ljudima koji trebaju preuzeti vodsvo u svim sektorima društva, saopćeno je iz Američke ambasade u BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.