Utorak, 21 Maja

SAD uvele sankcije protiv zvaničnika RS zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je na listu sankcionisanih lica uvrstila tri osobe iz Bosne i Hercegovine – Branislava Okuku, savjetnika predsjednika Republike Srpske, Jelenu Pajić-Baštinac, generalnog sekretara predsjednika RS i Srebrenku Golić, predsjedavajuću Vijeća naroda RS.

Iz Ambasade SAD u BiH navode kako su oni doprinijeli nastojanjima pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjednika RS Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine organizacijom i provođenjem ceremonije obilježavanja “neustavnog dana Republike Srpske 9. januara 2024. godine što je u Bosni i Hercegovini proglašeno neustavnim djelovanjem”.

Ističe se kako su ovi pojedinci pomogli Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlaštenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.

“Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija najvažnijih za mir i stabilnost u regionu” – rekao je podsekretar Ministarstva finansija zadužen za pitanja terorizma i finansijske obavještajne poslove, Brajan Nelson.

“Mi ćemo nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje posijati podjele zbog sopstvenih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine”, dodaje se u saopštenju Ambasade SADA u BiH.

DETALJI SANKCIJA:

Branislav Okuka bio je duboko uključen u planiranje i realizaciju obilježavanja Dana RS, te odgovoran za povećanje prisustva na proslavama. Okuka je izvorno pripadao neformalnoj grupi utjecajnih Dodikovih savjetnika koji su gajili simpatije prema srpskom nacionalizmu i Rusiji, koji su podržavali neovisnost RS i fokusirali se na pripremu planova za prenos nadležnosti sa državnog nivoa BiH na institucije RS. Dodik i Okuka su zajedno planirali strategije jednodnevnog povlačenja zvaničnika iz reda bosanskih Srba iz svih državnih institucija BiH. Okuka i grupa Dodikovih saveznika takođe su planirali otpor svakom pokušaju vlasti BiH da uhapse Dodika u slučaju osuđujuće presude. Uz to, Okuka je bio glavni organizator protesta pod nazivom “Granica postoji” koji su održani u jesen 2023. uz međuentitetsku liniju razgraničenja u BiH, i autor je spiskova zvaničnika iz reda bosanskih Srba koji su stekli ličnu korist zahvaljujući povezanosti sa Dodikovom strankom, Savezom nezavisnih socijal-demokrata, kako bi učestvovali na narednim protestima.   

Okuka je uvršten na listu sankcionisanih lica u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je djelovao ili navodno djelovao za i u ime, direktno ili indirektno, Dodika.

Jelena Pajić Baštinac je generalni sekretar predsjednika RS. Zajedno sa Okukom bila je članica organizacionog odbora za obilježavanje Dana RS koji je bio duboko uključen u planiranje i realizaciju manifestacija tim povodom. Baštinac je takođe bila odgovorna za povećanje prisustva ljudi na proslavama 9. januara. Kao učesnica u tim aktivnostima, Baštinac je aktivno promovirala masovno prisustvo na manifestacijama obilježavanja Dana RS i javno je odbacila upozorenja i odluke visokog predstavnika u vezi sa tim da proslave Dana RS jesu rizične za Daytonski mirovni sporazum.

Srebrenka Golić predsjedavajuća je Vijeća naroda RS i dugogodišnja članica SNSD. Golić se 27. 11. 2023. sastala sa ostalima, uključujući Okuku i Baštinac, radi osnivanja organizacionog odbora za obilježavanje Dana RS – čiji je član takođe bila – i radi usvajanja plana događaja za proslavu 9. januara. Potom je Golić aktivno učestvovala u proslavama Dana RS u službenom svojstvu.

Baštinac i Golić su uvrštene na listu sankcionisanih lica u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništva, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili aktivnosti koji predstavljaju opstrukciju ili prijetnju provedbi bilo kojeg sporazuma ili okvira ili mehanizma odgovornosti koji se odnosi na regionalnu sigurnost, mir, saradnju ili međusobno priznavanje na Zapadnom Balkanu, uključujući Prespanski sporazum iz 2018, Ohridski okvirni sporazum iz 2001, Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1244, Daytonski mirovni sporazum ili Zaključke konferencijskog vijeća za provedbu mira održanog u Londonu u decembru 1995, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira ili njegovog Upravnog odbora, ili Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, ili u vezi sa bivšom Jugoslavijom, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

(BHRT)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.