Četvrtak, 13 Juna

Rušenje države bez oružja: Predsjednik i dopredsjednici FBiH opet kršili finansijske propise

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Ured predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare (HDZ BiH), dopredsjednice Melike Mahmutbegović (SDA) i dopredsjednika Milana Dunovića (DF), obavezu koju sva pravna lica imaju – podnošenje godišnjih finansijskih izvještaja Finansijsko informatičkoj agenciji (FIA), izvršili su ali sa zakašnjenjem od mjesec dana!? Izvještaji su, također, dostavljeni bez potpisa predsjednika FBiH!

Da se to kojim slučajem dogodilo nekom privredniku ili bilo kojem pravnom licu u Federaciji, službenik FIA-e izvještaj uopće ne bi prihvatio.

Neznanje ili sistemsko urušavanje institucija

U najnovijem izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH za 2018. godinu, revizori su u Uredu predsjednika i dopredsjednika FBiH našli brojne manjkavosti i sačinili „mišljenje s rezervom“.

Kao temelj za takvo mišljenje, između ostalog, naveli su da „ godišnji financijski izvještaj za 2018. godinu za predsjednika i dopredsjednike Federacije nije sačinjen, niti dostavljen nadležnim organima i institucijama u zakonski utvrđenom roku, sukladno Zakonu o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH, Zakonu o proračunima u Federaciji BiH i Uredbi o računovodstvu proračuna u Federaciji BiH“.

Revizori su uredima Čavare, Mahmutbegović i Dunovića dostavili Nacrt izvještaja ali komentare koji su dobili nisu prihvatili.

 „Vezano za kvalifikaciju na financijske izvještaje u svezi sačinjavanja financijskih izvještaja, komentare ne možemo prihvatiti obzirom da su sačinjeni konsolidirani financijski izvještaji bez ovjere i potpisa predsjednika FBiH i predani u Financijsko informatičku agenciju sa zakašnjenjem od 30 dana“.

Službenici Ureda predsjednika i dopredsjednika FBiH bi trebalo da znaju da je Ministarstvo finansija FBiH 10.  januara 2019. godine objavilo Objašnjenje o izradi i predaji finansijskih izvještaja po godišnjem obračunu za period I-XII 2018. godine u kojem je jasno navedeno da „godišnji finansijski izvještaji moraju biti ovjereni potpisom i pečatom certificiranog računovođe, potpisani od strane ovlaštenog predstavnika budžetskog korisnika i ovjereni pečatom budžetskog korisnika- podnosioca“.

Također, uprkos prošlogodišnjem upozorenju revizora, a o čemu je Megafon pisao u tekstu Predsjednik i dopredsjednici FBiH kasu podijelili na tri dijela, iz Ureda predsjednika i dva potpredsjednika FBiH ponovo su revizorima dostavili pojedinačne finansijske izvještaje kao da se radi o tri potpuno odvojene institucije, odnosno pravna lica sa zasebnim identifikacionim brojevima (ID).

Obrazloženo je to razlikama u ustavnim nadležnostima te i različitim budžetima. Međutim revizori su i ovo obrazloženje odbacili: „Navedeno obrazloženje ne možemo prihvatiti, obzirom da se radi o jednom organu izvršne vlasti, za koji je razvrstavanje izvršeno sukladno Zakonu o klasifikaciji djelatnosti u Federaciji BiH, pod jednim identifikacijskim brojem, koji sukladno registriranom statusu, treba da sačinjavaju i financijske izvještaje, koji će potvrđivati financijsku cjelinu predsjednika i dva dopredsjednika Federacije kao jedne pravne osobe“.

Revizorski izvještaji – samo slovo na papiru

Revizori u izvještaju navode brojna druga upozorenja vezano za potrebu poštivanja temeljnih finansijskih propisa, što je u uređenim društvima nezamislivo da institucije ne poštuju zakone. Također se godinama ponavlja ista priča – revizori konstatuju, upozore, ali na koncu niko ne snosi odgovornost za brojne nepravilnosti.

Da je BiH, odnosno FBiH uređeno društvo, ovakvi revizorski izvještaji bili bi zanimljiv materijal tužiocima, a da se tužioci bave čuvanjem zakonodavnih i finansijskih temelja države, odnosno Federacije, neko bi veoma brzo ostao bez funkcije ili posla, možda i krivično odgovarao.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.