Četvrtak, 20 Juna

Predsjednik i dopredsjednici FBiH kasu podijelili na tri dijela

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uredi predsjednika i dva dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, Marinka Čavare (HDZ BiH), Melike Mahmutbegović ( SDA) i Milana Dunovića (DF), iz Ureda za reviziju institucija u FBiH za 2017. godinu dobili su „suzdržano mišljenje“!?

Zapravo revizori nisu ni iskazali mišljenje jer su u pomenutim uredima zatekli nezakonit, na tri dijela podijeljen sistem finansijskog funkcioniranja. 

Podijeljene javne nabavke i zapošljavanje

Revizori su ne baš uobičajen potez obrazložili činjenicom da su „godišnje računovodstvene izvještaje za 2017. godinu za Predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH urađena posebno i dostavljena nadležnim organima i institucijama u utvrđenom roku“. Revizori upozoravaju da „s obzirom na to da se radi o jednoj pravnoj osobi sa jednim ID brojem, ista nisu sačinjena u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH i Uredbi o računovodstvu budžeta u Federacije BiH“.

Zakonom u o klasifikaciji djelatnosti u Federaciji BiH Predsjednik i dva dopredsjednika Federacije BiH razvrstani su kao jedan organ sa jednim identifikacijskim brojem i trebali su, upozoravaju revizori, finansijke izvještaje sačinjavati kao jedna pravna osoba.

Ovakvo vođenje finansija dovelo je i do nepotrebnih, dodatnih troškova.

 „Navedene nepravilnosti u organizacijskom smislu imale su utjecaj na neracionalno trošenje budžetskih sredstava kod izrade tri financijska izvještaja umjesto jednog, kao i kod pojedinačnog provođenja većeg broja postupaka izbora najpovoljnijih ponuđača za robe i usluge, te neracionalno korištenje ljudskih resursa, na što smo ukazivali i prethodnih godina“, kaže se u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Predsjednik i dva dopredsjednika Federacije BiH su se u roku očitovali na dostavljeni Nacrt Izvještaja o izvršenoj finansijskoj reviziji, i to opet, za svaki ured posebno.

Ko je u pravu, revizori ili Čavara

 „Nadležnosti Predsjednika i dopredsjednika su definirane Ustavom FBiH, analogno propisanim različitim nadležnostima Uredi Predsjednika i dva dopredsjednika FBiH imaju odvojene različite budžete, čija izvršenja su međusobno nevezana, te ne predstavljaju jedinstvenu finansijsku cjelinu, bez obzira na zajednički ID broj“, obrazloženo je pitanje sačinjavanja finansijskih izvještaja iz Ureda predsjednika FBiH Marinka Čavare.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.