Četvrtak, 13 Juna

Rudari noć proveli na ulici, ne odustaju od zahtjeva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Rudari sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, sudeći prema rezultatima sinoćnjeg sastanka u Vladi Federacije BiH, i dalje će protestirati u Sarajevu jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi: stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i svih direktora rudnika u sastavu Koncerna, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu.

U svim rudnicima Koncerna za trajanja protesta obustavljena je proizvodnja.

Vlada formirala pregovaračku grupu

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Nakon sastanka u Vladi organiziranog u ponoć, kojem rudari nisu pristali da prisustvuju, novinari su komoratina saopćili rezultate sa sastanka, odnosno ono što im je rečeno na press konferenciji. Rudarima se obratio i predsjednik Sindikata radnika rudnika Sinan Husić.

Rudari su prema izvještavanju medija sa lica mjesta, uzvikivali “lopovi, lopovi” jer njihove zahtjeve Vlada nije prihvatila već je formiran pregovarački tim za razgovore sa rudarima i njihovim predstavnicima.

– Večeras sam sazvao sastanak sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede i upravni odbor i pozvali smo sindikat rudara. Želio sam čuti šta je tačan problem i nažalost nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem, rekao je Fadil Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je potvrdio da je formirana radna grupa.

– Mi smo iznijeli zahtjeve koji su došli od sindikata. Izanalizirali smo svaki od ovih osam zahtjeva i zadužit ćemo radnu grupu da uđe u pregovore. Danas sam nekoliko puta zamolio predstavnike sindikata da pregovaramo, ali su rekli ne. Ponovo pozivam sve sindikate da se odazovu, da sjednemo i razgovaramo. Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps, rekao je Džindić.

Dodao je da se u problem ne smije dovesti snabdijevanje električne energije za FBiH.

– Do sada smo nekoliko puta pravili sporazume i jedan od tih je u ovim dokumentima. Neke stvari smo ispunili, neke nismo. Neke stvari su se u rudnicima pogoršale, ali treba dalje pregovarati, dodao je Džindić.

On je rekao da su tačka broj dva, četiri, pet, osam zahtjeva prihvatljivi odmah.

– Zahtjev za smjenu direktora rudnika su neprihvatljivi i tu se treba razgovarati. Zadnja dva oglasa za prijem direktora nije se niko prijavio. Iz ostalih tačaka će doći možda neka druga rješenja, kazao je Džindić.

(Izvor: Avaz, SB, FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.