Četvrtak, 30 Maja

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta UNTZ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Obnovljenu biblioteku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli posjetio je danas ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović. Vlada Tuzlanskog kantona je kroz Program kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava za 2023. godinu omogućila rekonstrukciju biblioteke. U biblioteku je uloženo više od 30.000 KM.

Prema riječima ministra Omerovića jedan dio sredstava se odnosio na rekonstrukciju dok je veći dio sredstava uložen u nabavku opreme.

„Nabavljena oprema može se koristiti i kada dođemo u fazu da se Filozofski fakultet preseli u Kampus. Na ovaj način studenti će dobiti kvalitetnije uslove za rad a nama je važna poruka da mi ulaganjem u biblioteku ulažemo u znanje u učenje, u studiranje i da je to pravac kojem težimo“, kazao je Omerović.

Riječ je o kontinuiranom ulaganju u oblast visokog obrazovanja jer je Vlada TK prethodne godine izdvojila više od 100.000 KM za unaprjeđenje ne samo nastavnog nego i naučnog procesa na Filozofskom fakultetu.

(Foto: Press Vlade TK)

Dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Nihada Delibegović Džanić je kazala da kapaciteti čitaonice trenutno odgovaraju potrebama studenata Filozofskog fakulteta te izrazila nadu da će u daljem periodu biti i proširena.

„Ovo je jako važno za postizanje standarda osiguranja kvaliteta na Filozofskom fakultetu i procesa akreditacije studijskih programa jer novom opremom koja je nabavljena bit će omogućen pristup elektronskim bazama u kojima će studenti ali i uposlenici moći istraživati i pretraživati časopise.“

Filozofski fakultet je već završio akreditaciju dva klastera studijskih programa prvog i drugog ciklusa, rečeno je ovom prilikom.

„Sada se radi pisanje samoevaluacijskih izvještaja za treći klaster a bez akreditacije studijskih programa ne možemo govoriti ni o priznavanju naših diploma u evropskom prostoru visokog obrazovanja. Jedan od kriterija je svakako i opremljenost odn. dostupnost građe za naučno-istraživački rad, kako studenata tako i nastavnog osoblja“, kazala je dekanica Delibegović Džanić, saopćeno je iz Vlade TK.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.