Četvrtak, 13 Juna

Razriješeno staro i imenovano novo rukovodstvo JU Dom zdravlja KS

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zahtjev za smjenu uslijedio zbog nezadovoljstva građana tretmanom pacijenata u vrijeme pandemije virusa SARS-CoV-2

Autor: N.Š.K.

Petočlani Upravni odbor Javne ustanove (JU) Dom zdravlja Kantona Sarajevo (KS) i direktor Mehmed Kulić (NLB) smijenjeni su danas, a na čelo ove javne ustanove imenovan je doktor Muhamed Ahmić, bivši direktor Psihijatrijske klinike „Jagomir“.

Ahmića je predložila politička stranka BOSS, koja participira u parlamentarnoj većini u KS.

Imenovani su novi vršioci dužnosti članova UO Dom zdravlja, Abud Sarić, Aida Kikić, Milan Mandilović, Saša Mandić i Dinko Renić.

Tužilaštvo KS istražuje smrt dvoje pacijenata

Smjena na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade KS uslijedila je nakon inicijative Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednika SBB-a koji skupa sa SDA i DF-om čini vladajuću koaliciju u Kantonu Sarajevo.

Oštre kritike na račun rada sarajevskih domova zdravlja uslijedile su nakon javno iskazanog nezadovoljstva građana tretmanom pacijenata u domovima zdravlja u vrijeme pandemije virusa SARS-CoV-2 (Kovid -19, koronavirus). Kritike su kulminirale nakon smrti pacijentice sa Ilidže, odnosno Hrasnice, te smrti doktora Šefika Pašagića, oboljelih od koronavirusa, a čiji članovi porodica javno tvrde da zdravstveni sistem prema njihovim bližnjima nije postupao adekvatno i pravovremeno.

Iz domova zdravlja demantirali su takve tvrdnje, dok su iz drugih zdravstvenih institucija također potvrdili da ima svojevrsnih problema u sistemu funkcioniranja domova zdravlja.

Zvanično je potvrđeno iz Tužilaštvo Kantona Sarajevo da su formirani predmeti vezani i za smrt dr. Pašagića i pacijentice iz Hrasnice.  

Vezani tekst: Borba protiv širenja koronavirusa je i test za pravosuđe BiH  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.