Četvrtak, 30 Maja

Raste cijena potrošačke korpe, u aprilu iznosila 2.930 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potrošačka korpa poskupila je u odnosu za mart za 12,7 KM, jer je tada iznosila 2.917,50 KM. Iako je riječ o relativno malim iznosima, ipak, od početka godine bilježi se trend rasta cijene sindikalne potrošačke korpe. 

Autor: Megafon.ba

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2024. godine iznosi 2.930,20 KM. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec februar 2024. iznosila je 1.315,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku).

Potrošačka korpa poskupila je u odnosu za mart za 12,7 KM, jer je tada iznosila 2.917,50 KM. Iako je riječ o relativno malim iznosima, ipak, od početka godine bilježi se trend rasta cijene sindikalne potrošačke korpe. 

Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,88%. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,12%.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

Prehrana – 43,83%

Stanovanje i komunalne usluge – 13,30%

Higijena i održavanje zdravlja – 8,48%

Obrazovanje i kultura – 10,58%

Odjeća i obuća – 12,28%

Prijevoz – 4,71%

Održavanje domaćinstva – 6,82%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset (10) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.