Petak, 14 Juna

Raspisivanje lokalnih izbora neće biti odgođeno zbog pandemije koronavirusa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Parlament BiH nije usvojio potrebnu dopunu Izbornog zakona BiH koja bi Centralnoj izbornoj komisiji omogućila prolongiranje raspisivanja lokalnih izbora; zakonski rok za raspisivanje je 150 dana prije održavanja pa je izvjesno da će lokalni izbori biti raspisani najkasnije 7. maja 2020. godine

Megafon.ba

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatrala pripremne aktivnosti za naredne lokalne izbore u BiH. Od države su zatražili da osigura novac za pripremu izbora te dodatne troškove koje bi mogli imati za nabavku zaštitne opreme osoblju tokom izbornog procesa, a zbog pandemije virusa COVID -19 (koronavirusa) za koju se ne zna koliko će trajati.

Ističe zakonski rok

Zanimljivo je, međutim, da niko više i ne spominje inicijativu za dopunu Izbornog zakona (link) koju su u CIK-u usvojili na sjednici 9. aprila i uputili je državnim parlamentarcima.

Inicijativa se ticala potrebne zakonske dopune po kojoj bi Izborna komisija mogla odgoditi raspisivanje lokalnih izbora u vanrednim oolnostima, kakvo jeste tokom stanja prirodne nesreće koje je na snazi u cijeloj BiH zbog pandemije koronavirusa. Iz CIK-a su tada upozorili da će nakon raspisivanja izbora već narednog dana teći rokovi političkim subjektima, između ostalog i za prikupljanje potpisa, a sve će se odvijati u okolnostima pojačanog rizika za zdravlje stanovništva usljed pandemije.

Da bi dopuna koju su iz CIK-a predložili mogla stupiti na snagu, Parlament BiH je trebalo da je prethodno usvoji prije zakonskog roka u kojem CIK mora raspisati izbore a to je 150 dana prije datuma kojeg se izbori održavaju.

Pošto je prva nedjelja u oktobru 4. oktobra, a s obzirom na rok od 150 dana prije održavanja, Centralna izborna komisija bi, dakle, lokalne izbore trebala da raspiše najkasnije 7. maja 2020. godine.

Megafon.ba   

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.