Subota, 22 Juna

Prvomajska (re)kapitulacija: Besplatan grah i Proglas

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prvog maja, na Međunarodni praznik rada, u zemlji u kojoj se brutalno gaze radnička prava, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) nešto uradio. Objavili Prvomajski proglas. „Ovog 1. maja radnici i njihove porodice jedva preživljavaju, a sve više su prisutni rad na crno, rad bez uplaćenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje, imamo hiljade godina neuvezanog staža“. Samo ovom prvom rečenicom dovoljno je rečeno o radničkom crnilu u BiH, ali i crnilu u koji je zapala „sindikalna borba“.

Saopćenja, govori, peticije

„Sve više su prisutni rad na crno“, kažu sindikalci u Proglasu.  Rad na crno posljedica je niza faktora: neznanja, nerada, korupcije, ali i šutnje sindikalaca na evidentna kršenja zakona u ovoj oblasti.

Zašto ne vrše pritisak na inspekcije rada? Zašto ne insistiraju na povratnim informacijama o rezultatima inspekcija? Zašto se ne obrate poslodavcima, ili indirektno preko udruženja poslodavaca? Zašto ne insistiraju na provođenju zakona?

I to ne samo za 1. Maj već svaki dan.

Zar to nije misija sindikata?

Godinama se ponavlja priča o hiljadama godina neuvezanog staža. Uglavnom je riječ o bivšim radnicima propalih preduzeća a nisu ni preduzeća propala sama od sebe. Prehodno su opljačkana i ako se hoće, može se utvrditi od koga i kako. Zašto sindikati ne insistiraju da se privatizacijske pljačke istraže?

Imamo vojsku bivših radnika kojima nedostaje nekoliko godina, onog neuplaćenog radnog staža do penzije, ali kako odgovoriti na zahtjeve brojnih takvih primjera? Ko će i iz kojeg novca tim radnicima omogućiti penziju?

U rješavanju ovih problema sindikalci uglavnom prstom upiru u neku aktuelnu vlast, budžet, a time na džepove poreskih obveznika. Zašto su pljačkaši radnika amnestirani od odgovornosti i zašto bi posljedice njihove pljačke plaćali poreski obveznici?

Nekome redovna plata a nekome besplatan grah

I na koncu, zar se sindikalci nisu izborili za prava radnika u javnoj upravi, javnim preduzećima, prosvjeti? Znači može se.

Istovremeno je neuporediva situacija u ovim oblastima i u realnom sektoru, posebno u privatnim firmama. Ali, ni ove godine to nije bio dovoljan razlog za masovne proteste, već su se dijelile porcije besplatnog graha. I letak, sa sitno štampanim Prvomajskim proglasom u kojem piše ono što desetine hiljada radnika itekako dobro znaju i sa čime svakodnevno žive godinama.

Za razliku od sindikalnih aktivista.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.