Utorak, 21 Maja

Proljećni barometar: Jedno je sigurno, 21. marta nastupit će proljeće, ostalo „more biti, a more i ne biti“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sve “neprilike” govore da rudari u Zenici nemaju platu a u Koncernu EP BiH je “lova do krova”. Puni računi onih koji su ugovarali kupovinu uglja, kao i onih koji su prodavali struju kada je bila vrijedna kao zlato. Kažu da je tako zbog kriminala. Koliko vidim, još niko nije u zatvoru.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Uskoro ćemo ući u proljeće 2024. godine. Iza nas su džemreta, a ispred babije huke. Kada to pregrmimo čeka nas sjetva, a sve „razgulilo“ vani. Njive zarasle, sela pusta. Koliko vidim o tome se ne priča plaho.

Reklo bi se da poslije ovih praznika u martu, državnih i Distrikta Brčko, sve je “napola”. Onaj u januaru niko ne spominje kao da je “lanjski snijeg”.

Sve prilike govore da je ovaj snijeg stvarno „izmaho“. Kažu da su to neke promjene. Vala ova meteorološka promjena mu dođe narodu kao „kec na 11”. Em, pare iz EU za “energetske kokuze”, plus blaga zima i jeftina struja. Slušam i objašnjenje čelnika jedne stranke iz pozicije da je sve to njihova zasluga. I nešto se sjetih velikog čovjeka Šefke Mešanovića, ratnog gradonačelnika iz Gradačca. Rijetko je bilo vidjeti takvog dobrog ili najboljeg čovjeka kada smo u tim vremenima bili svi dobri. Sjetih se njegovih mudrih procjena u vremenu gdje smo kao država i narod “visili kao na koncu”. To mi nekako došlo na um kada se obilježava dan Distrikta Brčko. Slušam ove današnje političare i sve mi više liči da “pipaju po magli”. “Napipali” neke zakone po kojima ćemo kao država, belćim,  pregovarati da budemo dio “normalnog” svijeta. Tako ispade da smo “nenormalni”.

Sve “neprilike ” govore da rudari u Zenici nemaju platu a u Koncernu EP BiH je “lova do krova”. Puni računi onih koji su ugovarali kupovinu uglja, kao i onih koji su prodavali struju kada je bila vrijedna kao zlato. Kažu da je tako zbog kriminala. Koliko vidim, još niko nije u zatvoru.

Sve u svemu tačno je da će nam za desetak dana doći proljeće. Sve ostalo je “onako” što u prevodu znači “more biti, a more i ne biti”. Stara narodna mudrost kaže: “Ko politike večera, ujutro doručkuje *ovana”. More biti, a more i ne biti.

Stavovi autora izneseni u tekstu, ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.