Srijeda, 29 Maja

Prof. dr. Fahira Fejzić Čegić: Društvene mreže, banalizacija ili popularizacija vjere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Gošća dvadeset i druge emisije Poruka vjere, poruka dobra, centralnog ramazanskog programa BIR televizije, bila je profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Fahira Fejzić Čengić.

Govoreći o temi banaliziranja i populariziranja vjere na društvenim mrežama ona je ukazala na nekoliko vrlo važnih stavri koje treba imati u vidu cijelo vrijeme.

– Moja temeljna teza mene kao vjernika i komunikologa kaže sljedeće: vjera u principu traži sljedbenike kao vjernike posvećene osobnosti koje nisu teatarskog tipa, a mreže traže fanove – one koji će u datom trenutku nešto pogledati i već u sljedećem se okrenuti i to zaboraviti – naglasila je prof. Fejzić Čengić.

Pojasnila je razliku između vjere i religije, ističući kako je vjera svojstvena svakom čovjeku.

– To je nešto unutrašnje što osjećamo i što niko o nama ne može znati, dok je religija nešto što se može popularizirati. U tom slučaju, religija postaje teatralna i potrebni su joj fanovi koji će nešto odobriti ili neki postupak negodovati. Važno je birati sredinu i mjeru, a islam zapravo umjerenost i zagovara – poručila je profesorica Fejzić Čengić.

Posebno je naglasila kako je važno staviti distancu virtuelnom svijetu, i osamiti se sa našim Gospodarom, što je još poznato i kao halvet.

– Osjetimo kako naše srce kuca  u toj tišini, daleko od očiju javnosti – kazala je.

Pojasnila je kako je lajk na društvenim mrežama vremenom postao hrana za nefs, odnosno, jedna vrsta more koju bi, barem vjernici trebali ublažiti, ostaviti mobitel na policu i pokšati vratiti misli na ono što je važno.

– Moramo praviti balans i pronaći mjeru. Ono što je i inače vanjsko, možemo podijeliti sa drugima, ali ono što je unutrašnje, zadržimo za sebe – kazala je profesorica Fejzić Čengić.

Cijela emisija dostupna je na YouTube kanalu BIR televizije.

(Preporod.info)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.