Nedjelja, 21 Aprila

PRODUŽEN ROK: Zatvaranje kolektivnih centara do 2022. godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Rok predviđen projektom CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara u BiH“ bila je 2020. godina i za te namjene je planirano 104 miliona eura bez PDV-a za područje cijele Bosne i Hercegovine. Samo od Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) BiH se zadužila za 60 miliona eura. Kako je Megafonu odgovoreno iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, na području Federacije još postoje 93 kolektivna smještaja u kojima živi 1.959 porodica, odnosno, 5.000 osoba. Međutim, ovaj je podatak identičan sa podatkom koji je ministar Edin Ramić iznio u javnost još u julu 2017. godine. U odgovoru Megafonu, iz Ministarstva kažu i da je zbog kompleksnosti i sveobuhvatnosti realizacije CEB II, rok za realizaciju projekta produžen do 2022. godine.

Kreditor produžio rok za okončanje projekta

Do kašnjenja zatvaranja kolektivnih centara dolazi uprkos višemilionskim ulaganjima, kako smo ranije pisali u tekstu Zatvaranje kolektivnih centara (1): Za gradnju kuća i stanova, Federalno ministarstvo za raseljene od januara  2018. do danas odobrilo 66,8 miliona KM.

„U realizaciju projekta uključen je veliki broj učesnika, počevši od kreditora (CEB Banke), institucija na svim nivoima vlasti, lokalnih zajednica i pravnih subjekata, što usložnjava procedure realizacije Projekta. Također, i veliki broj aktivnosti potrebnih za realizaciju svakog podprojekta. Sve ovo utiče na dinamiku realizacije Projekta CEB II, te je od strane kreditora realizacija Projekta produžena do 2022. godine. Očekujemo da će do navedenog roka biti izgrađene i sanirane sve planirane stambene jedinice i iste useljene od strane korisnika kolektivnih i alternativnih smještaja“, navedeno je u odgovoru na Megafonov upit pomoćniku federalnog ministra i projekt menadžeru u projektima Ministarstva, Nisvetu Mujanoviću.  

Nadalje kažu iz Ministarstva da je realizacija CEB II počela u januaru 2016. godine, i od kandidiranja projekata do početka realizacije, veliki broj podprojekata pretrpio je određene izmjene u odnosu na planirana rješenja iz 2012. godine, kada je za svaku općinu/grad bio definiran broj stambenih rješenja, lokacija, troškovi projekta, kredit CEB II i kontribucija BiH. Tek nakon 2017. godine, kažu iz Ministarstva, dolazi do progresa u realizaciji projekta.

Na području Federacije BiH u implementaciji Projekta CEB II uključeno je 29 lokalnih zajednica, općina i gradova, sa ukupno 49 podprojekata. Planirana je izgradnja i sanacija ukupno 1.510 stambenih jedinica. Kolektivni centri na području FBiH najvećim dijelom bit će zatvoreni upravo realizacijom projekta CEB II.

„Do sada je završena izgradnja 2 višestambena objekta sa ukupno 35 stambenih jedinica u općinama Maglaj (15 stambenih jedinica) i Travnik (20 stambenih jedinica). Korisnici stambenih jedinica u Maglaju su useljeni u decembru 2018. godine, dok je plan da se korisnici u općini Travnik usele najkasnije do juna 2019. godine“, kažu u Ministarstvu.

Također je, prema podacima koje su nam dostavili, na području općine Kladanj završena sanacija i rekonstrukcija 9 stambenih objekata sa ukupno 26 stambenih jedinica, i korisnici su već uselili u novembru 2018. godine.

„Do danas je ukupno izgrađena i sanirana 61 stambena jedinica, gdje je stambeno zbrinuto 61 porodica, odnosno 150 osoba iz kolektivnih i alternativnih smještaja. Pored završenih objekata u okviru projekta CEB II, u toku je izgradnja višestambenih objekata sa ukupno 280 stambenih jedinica u Tuzli ( 156 st. jedinica), Zenici (62 st. jedinice) i općini Srebrenik (62 st. jednice), i u toku je potpisivanje ugovora sa izvođačima radova za izgradnju još 20 stambenih jedinica u Srebreniku“.

U pripremnoj fazi su predprojekti u općinama Sapna, Velika Kladuša, Konjic i Donji Vakuf.

Procedura za dodjelu  stanova

Na Megafonov upit o kriterijima po kojima su određene lokacije za izgradnju stambenih objekata te kriterijima po kojima se dodjeljuju stanovi korisnicima kolektivnih centara, iz Ministarstva kažu da se rukovode Studijom izvodljivosti, sačinjenom 2013. godine, nastalom na osnovu istraživanja Federalnog ministarstva, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, UNHCR-a, te resornih kantonalnih ministarstava i lokalnih zajednica.

Studija, kažu u Ministarstvu, jasno definira korisnike Projekta, broj, status i obim podprojekata. Dodjela stambenih jedinica vrši se po modelu neprofitno- socijalnog stanovanja. Odabir korisnika vrši se u skladu sa Procedurama za identifikaciju i verifikaciju korisnika Projekta, a što je definirano i Priručnikom o implementaciji projekta CEBB II, kazali su za Megafon iz Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice FBiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.