Petak, 14 Juna

Zatvaranje kolektivnih centara (1): Za gradnju kuća i stanova, Federalno ministarstvo za raseljene od januara 2018. do danas odobrilo 66,8 miliona KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: N.Š. – K.

U okviru aktivnosti na zatvaranju kolektivnih centara i izgradnje kuća i stanova za povratnike, prognane tokom rata u Bosni i Hercegovini, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je od januara 2018. godine do danas, za izgradnju, rekonstrukciju, infrastrukturu, građevinski materijal, ispitivanje zemljišta, projektovanje i nadzor poslova, povjerilo desetinama građevinskih firmi poslove ukupne vrijednosti 66.842.690 KM.

Rezultat je ovo analize ugovora o nabavkama sklopljenih između Federalnog ministarstva i izvođača radova.

Milionski poslovi za građevinare

Iako je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u nekoliko navrata bilo prolongirano zatvaranje kolektivnih centara, prema posljednjoj najavi zatvaranje je trebalo biti okončano do 2020. godine. Međutim, 23 godine nakon završetka rata u BiH, u kolektivnim centrima živi najmanje 8 hiljada ljudi. 

Analizirani ugovori koje je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica potpisalo s izvođačima radova, većinom se odnose na aktivnosti u okviru Projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“, kojim koordinira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Realizacija jednog  od najnovijih ugovora pitpisanog sa 24 građevinske firme počinje od 14. aprila 2019. godine i podrazumijeva obnovu i izgradnju privrednih, poljoprivrednih, vjerskih i društvenih objekata za povratnike, te izgradnju indvidualnih stambenih i zajedničkih objekata po sistemu “ključ u ruke”.

Okvirni sporazum čija je realizacija planirana do 14. 4. 2022. godine koštat će 14.040.000 KM.

Također, 14.040.000 KM koštat će i radovi na izgradnji putne infrastrukture, sportskih terena, vodovoda i  kanalizacije, elektrosistema i javne rasvjete za povratnička naselja. Ovaj će posao realizirati 34 građevinske firme s kojima je Federalno ministarstvo potpisalo ugovor 13. marta 2019. godine.

Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice pokrenulo je i nabavku građevinskog materijala u vrijednosti 15, 8 miliona KM. Okvirni sporazum potpisan je početkom novembra 2018. godine sa 8 ponuđača.

Riječ je o nekoliko najskupljih projekata, ali desetinama drugih ugovora s izvođačima radova predviđena je , između ostalog, gradnja 62 stambene jedinice u Zenici (posao vrijedan 2,8 miliona KM), u Mostaru 53 (posao vrijedan 2.009.023 KM ), a rekonstrukcija i izgradnja 47 stambena objekta u Glamoču koštat će 1.666.827 KM.

U Gradu Tuzla gradi se zgrada sa 34 stana i stambeno-poslovni kompleks, a ukupna vrijednost ugovora koje je Federalno ministarstvo sklopilo s izvođačima je više od 6 miliona KM.

Grade se kompleksi stambenih zgrada

Samo građevinski radovi za 62 stambena objekta u naselju Špionica u Srebreniku koštat će 4.074.666 KM.

U julu 2018. godine posao vrijedan 2.026.590 KM dobile su četiri građevinske firme za radove na izgradnji 66 stambenih jedinica u općinama Čapljina i Ravno, Stolac, Foča, Derventa, Gradačac i Modriča.

Stanovi se grade i u Goraždu, Jajcu, Travniku i brojnim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

U nastavku istraživanja čitajte: Kome se grade stambeni kompleksi?

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.