Utorak, 23 Jula

Prodavci sirovina kažu cijene peleta nerealne: Vlada FBiH naložila inspekciji hitne kontrole 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Federalna vlada je zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da u roku od 10 dana dostavi Federalnom ministarstvu trgovine izvještaj o izvršenom uvidu u stanje zaliha i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca oblog, ispilanog i iscijepanog ogrjevnog drveta, peleta i briketa.

Autor: N. Š. K.

Cijena tone peleta u Federaciji Bosne i Hercegovine je oko 640 KM. Prošle godine je u ovo vrijeme, tona peleta u maloprodaji koštala prosječno 280 KM.

Distributeri tvrde da su na enormno pokupljenje uticali viša cijena struje za privrednike, skuplje sirovine i naftni derivati, odnosno, transport. Zbog rata u Ukrajini, došlo je do velike potražnje ogrjeva na inozemnom tržištu što je dovelo i do nestašice na domaćem tržištu, odnosno, do naglog rasta cijena.

VIŠA MATEMATIKA

Kako bi zaštitili domaće potrošaće, na inicijativu Vlade FBiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je nedavno donijelo Odluku o zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata (na 90 dana), međutim, kratko je vrijeme da bi se na domaćem tržištu već vidjeli efekti.

Menadžer u firmi Drvosječa Muhamed Helać je nakon ove Odluke za Megafon najavio da će od 1. jula u njihovoj prodaji biti niže cijene drveta za ogrjev za 10 KM po metru kubnom. Međutim, za pelet još uvijek vrše kalkulacije.

Vezani tekst:

Iz firme Drvosječa kažu od 1. jula cijene ogrjeva niže ali neće biti spektakularnih promjena

Treba napomenuti da je od ove godine struja za privredu skuplja za 20 posto, naftni derivati su u odnosu na prošlu godinu dvostruko skuplji, sirovine su također poskupile, ali iz JP Šume TK dd Kladanj, jednog od velikih prodavaca sirovina, kažu da njihova cijena sirovina u posljednjih šest godina neznatno poskupila te da je cijena peleta trenutno nerealna.

„Povećanje cijena peleta apsolutno nije opravdano što se nas tiče, jer cijena sortimenata od kojih se radi pelet je u zadnjih šest godina porasla za najviše 20 KM po kubnom metru drveta. Ako oni povećanje cijene peleta, koja je duplo viša nego što je bila prošle godine, pravdaju na neki način povećanjem cijena sortimenata od kojih to rade, to apsolutno nije opravdano“, kazao je za Megafon Almir Huskić, v.d. direktora JP Šume TK dd Kladanj.  

Federalni inspektori kreću u obilazak proizvođača i distributera ogrjeva (Foto: FENA)

Vlada Federacije je danas (23. juna) odlučila raditi na osiguranju funkcionalnog tržišta ogrjevnog drveta i peleta. Usvojena je informacija Federalnog ministarstva trgovine o potrebi analize cijena proizvođača i trgovaca ogrjevnim drvetom i peletom u Federaciji BiH te zadužena Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), da u roku od 10 dana dostavi Federalnom ministarstvu trgovine izvještaj o izvršenom uvidu u stanje zaliha i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca oblog ogrjevnog drveta (KM/m3), ispilanog ogrjevnog drveta (KM/m3), iscijepanog ogrjevnog drveta (KM/m3), peleta (KM/toni) i briketa (KM/toni).

Nakon izvršenog uvida i izvještaja federalne inspekcije, Vlada će razmotriti i mogućnosti za poduzimanje dodatnih restriktivnih mjera.

Cilj ovih aktivnosti resornog federalnog ministarstva i Vlade FBiH je, kako su kazali, da u predstojećoj sezoni grijanja stanovništvu bude osigurano uredno snabdijevanje ogrjevom uz ekonomski prihvatljive cijene, ali i ekonomski održivo poslovanje proizvođača uz maksimalnu socijalnu osjetljivost i društvenu odgovornost primjerenu ekonomskoj realnosti u BiH u okolnostima kontinuirano rastuće globalne inflacije.

MANJE OGRJEVA ZA ŠKOLE, BOLNICE, JAVNE INSTITUCIJE

Kako je saopćeno iz Vlade, u kontekstu cijena, važno je istaći da jedan od najvažnijih segmenata na tržištu ogrjeva i peleta predstavljaju i javne nabavke državnih institucija, kao što su škole, bolnice ili druge institucije te da se zbog nastale problematike na energetskom tržištu za ista sredstva u ovoj godini mogu nabaviti duplo manje količine.

Također, nagalašeno je da je pelet jedan od energetski najučinkovitijih i ekološki najprihvatljivijih vrsta ogrjeva te da najmanje zagađuje okoliš.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.