Ponedjeljak, 26 Februara

Iz firme Drvosječa kažu od 1. jula cijene ogrjeva niže ali neće biti spektakularnih promjena

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Mediha Tabaković

Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine privremeno (90 dana) zabranilo izvoz određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta a sve kako bi se riješile potrebe domaćeg tržišta te zaustavio vrtoglav rast cijena ogrjevnog drveta i peleta, potrošači očekuju snižavanje cijena.

PROMJENE CIJENA SIROVINA 

Međutim, u firmama koje se bave proizvodnjom I distribucijom ogrjeva ovu odluku analiziraju iz više aspekata.

Menadžer kompanije Drvosječa Muhamed Helać, za Megafon je kazao da će najteže biti malim proizvođačima koji su svoje kapacitete u ranijem periodu usmjeravali isključivo ka izvozu.

„Mi kao kompanija smo otvoreni da otkupimo njihove proizvode u ova tri mjeseca i da bi mi kroz svoju distributivnu mrežu koja pokriva čitavu Bosnu i Hercegovinu, podmirili domaće stanovništvo maksimalno sa njihovom robom, ali uključujući i našu i na taj način smo izbjegli situaciju da oni ne bi propali, a samim tim smo i riješili problem koji smo imali, a to je da smo strahovali da će domaće tržište ostati nesnabdjeveno i samim tim bi se onda nakon tri mjeseca ova zabrana mogla i ukinuti, a to je sve ako postoji dovoljno volje od strane manjih proizvođača“, istakao je Helać.

Naš sagovornik ističe da ova odluka gledana sa apekta potrošača ima dvojako rješenje. Prvo je rješenje poblema količine jer ogrjeva za domaće tržište skoro da nije bilo nikako, dok je drugo rješenje – smanjenje cijena koje su za standard našeg stanovništva neprihvatiljive.

Prema riječima Helaća, neće se ništa desiti preko noći, nego će cijene postepeno opadati sve dok odluka ne naiđe na reakcije svih u lancu snabdijevanja

„Odluka će donijeti promjene u cijenama , od sirovine, od šumarstava pa sve do krajnjeg korisnika, dok reakcija ne dođe do svih u snabdijevanju ogrjevom. Ne možemo očekivati spektakularnu promjenu u cijenama, ali ono što mi kao kompanija koja je prisutna u pet gradova u BIH i teritorijalno pokrivamo Bosnu i Hercegovinu sa ogrjevom, možemo garantovati je da ćemo u našoj kompaniji, a vjerujemo i da će mnoge kompanije slijediti naš primjer, već od 1. 7.  2022. godine ponuditi dosta niže cijene , obzirom da će robe biti dovoljno i samim tim će se moći spuštati i cijena“, ističe Helać.

NAKON PRESTANKA VAŽENJA ODLUKE PONOVO MOGUĆA POSKUPLJENJA

Helać navodi da će kompanija Drvosječa svojim kupcima od jula smanjiti cijenu iscijepanih drva za 10 KM po metru, a što se tiče peleta, navodi da će vidjeti tek za koliko je moguće spustiti cijene.

„Kako je u odluci navedeno, odluka ima mogućnost produžetka ako se dokaže da se domaće tržište nije podmirilo. Tri mjeseca jeste mali period da se čitava Bosna namiri, mi mislimo da bi se ta zabrana mogla produžiti. Ali ako prestane važiti ova odluka imat ćemo opet povećanje cijena jer će se javiti velika potražnja za evropsko tržište“, kazao je Helać.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.