Utorak, 21 Maja

Prilika malim i srednjim kompanijama u TK za podršku u digitalizaciji, robotizaciji i automatizaciji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Uz podršku Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona danas su u Digitalnom inovacijskom hubu Industrial HUB u Tuzli u prisustvu predstavnika EU Delegacije u BiH i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH, prezentovane mogućnosti digitalne podrške malim i srednjim preduzećima. Bila je to prilika da zainteresovani privrednici saznaju kako najlakše u svoje preduzeće uvesti digitalizaciju, robotizaciju i automatizaciju ali i doći do potrebnih sredstava.

 „Ministarstvo privrede podržava ovaj projekat i ono je po prirodi stvari, poveznica između inovacijskog, odnosno Industrijal HUB-a i privrednog odnosno ekonomskog sektora TK s obzirom da se Ministarstvo privrede stavilo na raspolaganje svim privrednicima koji u svoje proizvodne procese žele da uvedu ili proces digitalizacije, automatizacije i čak i robotizacije, što već postoji u TK“, kazao je ministar privrede TK Edin Duraković.

Uspostava i podrška razvoju usluga digitalnih inovacijskih hubova jedna je od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME, a cilj je doprinos izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH.

EU4DigitalSME zajednički finansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ).

„Proces digitalne transformacije je apsolutni prioritet Delegacije EU i vrlo smo posvećeni tome da partneri u zemljama zapadnog Balkana budu dio te transformacije. U ovom slučaju robotika je ključni instrument“, kazao je ovom prilikom šef kooperacija u Delegaciji EU Stefano Ellero izrazivši zadovoljstvo što su u sve uključene javne institucije kao što je Tuzlanski kanton i Univerzitet u Tuzli kao i privatni sektor.

Vrijednost projekta “EU4DigitalSME” je 6.1 miliona eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 5 miliona eura, a Njemačka 1,1 miliona eura. Projekat traje do 2024. godine a provodi ga GIZ.

(Foto: Press Vlade TK)

„Mi razvijamo 4 digitalna inovacijska HUB-a. Danas smo u ovom koji pomaže razvoju robotike. Inovacije idu ruku pod ruku sa robotikom i automatizacijom tako da na taj način želimo da pomognemo razvijanju ovog sektora. Kompanije mogu iz ovoga da uzmu ono što je za njih važno kada su u pitanju inovativni procesi, posebno robotika i automatizacija“, kazala je program menadžer u Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH Eva Näher zahvalivši Vladi TK koja je dio cijelog projekta.

Koncept digitalnih inovacijskih hubova (DIH) je relativno nov pristup pružanja usluga digitalne podrške za preduzeća u Bosni i Hercegovini. Prvi DIH u oblasti industrijske robotike u BiH je Industrial Hub Tuzla. Riječ je o organizovanoj i koordinaranoj grupi stručnjaka koju čine partneri iz privatnog, vladinog i nevladinog sektora: Industrial Automation doo Tuzla, Ministarstvo privrede TK, SCE Centar za poduzetništvo iz Minhena i Fondacija za inovacije tehnologiju i transfer znanja Tuzla.

„Od avgusta 2023. godine mi smo podržali 53 kompanije kako kroz edukaciju, savjetovanje, robotska rješenja ili neki drugi način“, kazala je na današnjoj prezentaciji program menadžer u digitalnom inovacijskom hubu Industrial HUB Tuzla, Zlatka Grgić.

(Press Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.