Subota, 22 Juna

Prešao “crvenu liniju”: Dodik pozvao vojnike Trećeg pješadijskog puka OS BiH da obuku uniforme Vojske RS-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD), tokom obilježavanja 12. maja, Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci, priredio je novi skandal izjavom koja osporava uspjeh reforme Oružanih snaga BiH, ključne institucije države i ustavni poredak.  

Osporavanje jedinstva Oružanih snaga BiH

Dodik je zatražio od komande Trećeg pješadijskog puka da naredne godine na ovaj datum više od polovine prisutnih vojnika obuče uniforme Vojske RS-a jer je, kako je rekao, 12. maj njihov dan.

Kazao je i da je odluka o ukidanju Vojske RS bila greška.

„Zajedno sa predsjednikom RS posvećen sam činjenici da bez obzira što je Ustav BiH dodijelio Predsjedništvu vrhovnu komandu nad vojskom, hoću da kažem da, što se mene lično tiče, poštovaćemo tu odluku i Ustav, ali, svakako, moje opredjeljenje jeste – vrhovna komanda je ovdje u Banjoj Luci za pripadnike našeg Trećeg pješadijskog (RS) puka“,  kazao je.

Iako se Dodik ogradio pa kazao da je to njegovo lično mišljenje, na ceremoniji u Banjoj Luci vojnicima i njihovim nadređenima obratio se u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, vrhovne komande vojske. Time Dodikova izjava ima posebnu težinu zbog pozicije u državi, političkog uticaja posebno u RS-u, i može biti ohrabrujuća za pojedine pripadnike Oružanih snaga da naredne godine zaista učine to što Dodik traži.

Teško krivično djelo

Član Predsjedništva iz hrvatskog naroda Željko Komšić (DF) najavio je podnošenje krivične prijave protiv Dodika, a član Predsjedništva iz reda Bošnjaka Šefik Džaferović (SDA) kazao je da je Dodikov potez „teško krivično djelo“.

Podsjetimo, član 169 Krivičnog zakona BiH za krivično djelo ugrožavanje ustavnog poretka, napad na ustavni poredak, podrivanje vojne i odbrambene moći, oružanu pobunu, ako je djelo imalo za posljedicu smrt jednog ili više lica, ili je izazvalo opasnost za život ljudi, ili je praćeno teškim nasiljem i razaranjima, predvidio je kaznu zatvora od najmanje deset godina ili kaznu dugotrajnog zatvora.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.