Subota, 25 Maja

Premijer Halilagić s privrednicima u Gračanici: Tuzlanski kanton mora jedinstveno djelovati prema višim nivoima vlasti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić sa resornim ministrima  održao je sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica. Razgovarano je o pitanjima značajnim za privredu i građane TK, a za koje je neophodan sistemski pristup i rješavanje.

Premda su sastanak obilježile brojneteme značajne za privrednike i lokalnu zajednicu Gračanice, premijer Halilagić izrazio je pozitivne dojmove o konceptu komunikacije i naglasio da Tuzlanski kanton mora jedinstveno djelovati

„Veoma sam sretan zbog ovakvog pristupa, prvi put smo imali agendu, imali smo dnevni red ovog razgovora i mislim da ovaj princip treba raširiti na cijeli kanton. Na sve privrednike TK kako bismo definisali tačno ono što želimo, kako bismo mogli reagovati. Otvorili smo probleme koje do sada nismo imali priliku otvarati. Sve ono što muči privrednike koji su ovdje bili prisutni mi smo dokumentirali i dogovorili naredne korake kako bismo mogli početi rješavati te probleme“, kazao je premijer Halilagić.

(Foto: Press Vlade TK)

Među temama o kojima je razgovarano su izmjene i dopune Prostornog plana za područje TK, kontaminirano zemljište u slivu rijeke Spreče, uvrštavanje u Prostorni plan TK izgradnje adekvatne saobraćajnice Doboj Istok – Tuzla, kako bi gradovi i općine isto uradile kroz svoje Regulacione planove te pojednostavljenje procedure za izdavanje poljoprivredne saglasnosti.

Također se razgovaralo o omogućavanju korištenje poreskih olakšica poslodavcima kod ulaganja u infrastrukturu od značaja za društvenu zajednicu, školstvo, zdravstvo i sl., neophodnosti kreiranja više programa za subvencioniranje poslovanja privrednih društava te da je obrazovanje u srednjim školama potrebno prilagoditi potrebama i zahtjevima privrede.

Mnogo danas prezentovanih odrednica odnose se i zavise od viših nivoa vlasti i propisa, prije svega federalog nivoa, naglašeno je ovom prilikom te je dogovoren zajednički pristup ovom problemu.

„Ideja je da formiramo zajedničko tijelo u kojem će biti predstavljeni i institucije i privreda i naučno teoretski akademski nivo, Univerzitet u Tuzli. Da pokušamo jedinstvenim glasom reagovati prema višim nivoima vlasti kada su u pitanju propisi, promjena određenih propisa, naročito ovih iz radnih odnosa, zatim problemi infrastrukture koja je rak rana TK, o kojoj treba, ne samo pričati nego djelovati i tražiti“, rekao je premijer Halilagić.

Na današnjem sastanku dogovoreno je rješavanje problema kružnog toka u Gračanici koji će Direkcija regionalnih cesta TK uzeti kao prioritetan projekat.

Predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanice Mirsad Helić potvrdio je da je dogovoreno ubrzavanje procedura koje su pod ingerencijom Vlade TK.

(Foto: Press Vlade TK)

„Ono što nam je svima interes jeste nivo koji se nalazi na federalnom nivou, putna komunikacija koja je akutni problem kada je u pitanju naš cijeli kanton. Također ono što nam je jako bitno je da smo danas dobili potvrdu od premijera Halilagića i od resornog ministra Denisa Bećirovića da je kružni tok na regionalnoj cesti koja prolazi kroz Gračanicu također u fazi projektovanja i izrade projektnog rješena tako da ćemo naredne godine ući i u radove“, kazao je Helić.

Nakon sastanka delegacija Vlade TK, u čijem sastavu su bili i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar privrede Edin Duraković, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, obišla je firme Tring d.o.o. Gračanica i firme Plamingo d.o.o. Gračanica.

(Vlada TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.