Ponedjeljak, 22 Aprila

Predizborne ankete u Hrvatskoj: Tijesna utrka Grabar – Kitarović i Milanovića

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Prema rezultatima istraživanja agencije Promocija plus iz Hrvatske koje je HTV objavio tri dana prije izbora, kao i prema rezultatima agencije CRO demoskop, u prvom krugu sutrašnjih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj aktuelna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a za još jedan mandat na Pantovčaku, Kolinda Grabar – Kitarović, ima najviše šansi.

Prednost na razini statističke greške

Agencija Promocija plus anketu je za HTV provela od 13. do 17. decembra, na uzorku od 1 400 ispitanika, prema načelu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica. Statistička je pogreška samo plus/minus 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.

Rezultati istraživanja kažu „da je prvi krug izbora održan prije debate o kojoj već dva dana svi pričaju, dvoje kandidata koji bi se sad već pripremali za drugi krug su Kolinda Grabar Kitarović s 28,3 posto osvojenih glasova i Zoran Milanović (SDP) koji ima 26,6 posto.

Razlika među njima je samo 1,7 postotnih poena, s tim da je u odnosu na prošli mjesec HDZ-ova kandidatkinja pala (- 0,66 posto), a SDP-ov kandidat nešto rastao (0,20 posto).

Najviše je u odnosu na novembar rastao trećeplasirani Miroslav Škoro koji je sad na 20,7 posto. Ali za dvoje kandidata koji prema HRejtingu ulaze u drugi krug zaostaje šest, odnosno 7,6 posto za prvoplasiranom tako da i kad bi Škoro dobio sve neodlučne (5,9 posto), agencije predviđaju da trenutačni poredak ne bi mogao promijeniti.

Mislav Kolakušić se vratio na razinu prijašnjih istraživanja, odnosno na oko 7 posto (7,6 posto).

Redoslijed preostalih sedam predsjedničkih kandidata izgleda ovako. Iznad dva posto su: Ivan Pernar (2,8 posto), Dejan Kovač (2,6 posto) i Dalija Orešković (2,4 posto). Ispod dva posto su: Dario Juričan (1,5 posto), Katarina Peović (0,9 posto), Anto Đapić (0,4 posto) i Nedjeljko Babić (0,4 posto).

Prema istraživanju Agencije CRO demoskop koju su početkom decembra radili za RTL rezultati također blagu prednost daju HDZ-ovoj kandidatknji.

„Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 27,3 posto (prema 27,9 posto iz novembra). Ovo je, nakon četiri mjeseca rasta, prvi međumjesečni pad izborne podrške stožerne stranke vladajuće koalicije. HDZ je zabilježio negativni rezultat i na međugodišnjoj razini (s prošlogodišnje podrške iz decembra od 28,1 posto na ovogodišnjih 27,3 posto)“.

Iako i ovi podaci prednost daju Grabar – Kitarović, kandidat SDP-a Hrvatske Zoran Milanović ne stoji loše u predizbornim prognozama.  

„SDP je u ovomjesečnom istraživanju zabilježio blagi rast te je početkom decembra vodeća opoziciona stranka zabilježila izbor od 25,2 posto (prema 24,8 iz novembra). U odnosu na prošlogodišnje rezultate iz decembra (17 posto) ova je stranka zabilježila rast podrške od 8,2 postotna boda, što je ujedno i najveći međugodišnji rast neke stranke u ovomjesečnom mjerenju.

Koketiranje s desničarima

U Hrvatskoj je, sudeći prema medijskim napisima vođena vrlo „živopisna“ predizborna kampanja tokom koje je u javnim istupima, u javnosti dočekanim kao pozitivni ali i kao negativni, dominirala aktuelna predsjednica.

Megafon.ba je nedavno u tekstu Kolindino kopiranje Dodika pisao o predizbornim aktivnostima Grabar – Kitarović koje veoma podsjećaju na poteze kojima u predizbornim kampanjama poseže aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercgovine Milorad Dodik (SNSD).   

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.