Ponedjeljak, 26 Februara

Pozitivne priče sa Majevice: Priča o saradnji sportskih kolektiva iz Ugljevika i Teočaka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba/ Tekst i foto: Koalicija za borbu protiv mržnje “Društvo bez predrasuda” Teočak

Na obroncima planine Majevice, između Teočaka i Ugljevika, mladi sportisti i njihovi treneri, svojim aktivizmom, razmišljanjima i planovima za budućnost izdižu se iznad retorika podjele i svakodnevnice obojene dnevnopolitičkim agendama. U malim zajednicama ovo je, nažalost, stvarnost, a jedini način da se tome stane u kraj je pružanje podrške mladima da artikulišu svoje probleme i predlože načine za njihovo rješenje.

Amel Hasanović, sekretar NK Teočak je inicirao odigravanje prvog prijateljskog susreta ikada između ova dva kluba i to simbolično na Međunarodni dan mladih, 12. augusta 2023. godine. Bilo je neophodno da ideja dođe od pojedinca koji je ujedinio cijela dva sportska kolektiva.

„Za mene je bilo nekako prirodno da se desi organizacija utakmice između ova dva kluba, ipak se ovdje radi o dvije susjedne lokalne zajednice. Moja želja bila je da pokažemo svima kako je moguće napraviti nešto što se niko nije usudio uraditi. Mogu da kažem da sam najponosniji bio kada sam vidio sreću, radost i zadovoljstvo kod svih mladih i kako prirodno stvaraju svoja prijateljstva“, naglašava Amel.

Sličnog mišljenja je i Stevica Stevanović iz FK „Rudar“ Ugljevik koji je ovdje vidio priliku za saradnjom u budućnosti jer to može biti korisno za oba kluba i kroz ovaj oblik saradnje lakše je realizovati i neke zajedničke projekte.

„Vidjeli smo kako su mladi sretni zbog odigrane utakmice ali vidjeli smo i priliku da povremeno realizujemo zajedničke treninge ili pripremne utakmice. Potrebno je mladima dati priliku a siguran sam da će rezultati biti fenomenalni“, ističe Stevanović. 

Nedostatak kulturnih i sportskih sadržaja, adekvatnog prostora za igru i druženje, te želja za kvalitetnijim životom  samo su neki od problema sa kojima se suočavaju mladi u ovim malim zajednicama. Jačanjem kapaciteta sportskih kolektiva i implementacijom zajedničkih aktivnosti, mladi nogometaši iz Ugljevika i Teočaka na pravom su putu da doprinesu pozitivnim promjenama.

Sličnog mišljenja je i mladi napadač NK Teočak, Adi Ramić, član Vijeća mladih Općine Teočak koji ističe izuzetnu važnost organizovanja ovakvih  događaja posebno za mlade.

(Foto: Koalicija za borbu protiv mržnje “Društvo bez predrasuda” Teočak)

“I ranije sam učestvovao u sličnim aktivnostima kao srednjoškolac, ali odigravanje utakmice izuzetno je značajno u pogledu povezivanja, druženja, razmjene iskustava i odgovora na različite izazove sa kojima se mladi  susreću“.

 Obilježavanje Međunarodnog dana mladih u Ugljeviku i Međunarodnog dana mira u Teočaku sportski tereni postali su mjesto susreta i uvažavanja na kojima mladi  razvijaju svoja znanja i vještine, doprinose razvoju zajednice i jačanju pomirenja.

Rezultati saradnje sportskih kolektiva iz Ugljevika i Teočaka potvrda je tome da su na pravom i jedinom ispravnom putu. Ukazujući na to da su najveće prepreke prouzrokovane medijskim sadržajima, te da ih je teško definisati, naši sagovornici, mladi sportisti  su odlučni u tome da će dati sve od sebe da zajednički sa mladim ljudima nastave saradnju, gradeći stabilne temelje pozitivnim pričama sa Majevice.

Implementacijom projekta „Povežimo našu Majevicu“, koalicija Društvo bez predrasuda nastoji da poboljša vidljivost svih ostvarenih rezultata saradnje u ovoj regiji kroz segment kreiranja i promovisanja pozitivnih priča. Ovo su priče svih građana i građanki, udruženja, neformalnih grupa, preduzeća ili samih lokalnih zajednica koji na različite načine doprinose jačanju veza između naših općina/opština. U situaciji kada pozitivne priče nemaju dovoljno medijskog prostora mi stvaramo svoju platformu gdje ćemo pokazati uspjehe našeg zajedništva.

Sve navedene aktivnosti podržane su u okviru projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, OSCE misija u BiH i Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu.

(Izvor: Koalicija za borbu protiv mržnje “Društvo bez predrasuda” Teočak)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.