Četvrtak, 30 Maja

Potvrđena optužnica protiv direktora Doma zdravlja Živinice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Hidajeta Rahimića (59) iz Živinica zbog postojanja osnovane sumnje da je obavljajući funkciju direktora Doma zdravlja u Živinicama počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Postoji osnovana sumnja da je Rahimić, u periodu od aprila do oktobra 2023. godine, postupao suprotno odredbama Statuta i Pravilnika o radu Doma zdravlja u Živinicama, te svjestan da iskorištava svoja službena ovlaštenja jednom ljekaru pribavio korist  tako što ga je protivpravno  rasporedio na poslove boljeg i više plaćenog  radnog mjesta.

Rahimić je u aprilu i oktobru 2023. godine donio dvije odluke o imenovanju jednog ljekara za  vršioca dužnosti  pomoćnika direktora za medicinske poslove na periode od po  šest mjeseci  iako je znao da prema odredbama pomenutih propisa ove poslove mogu obavljati doktori medicine ili stomatologije sa završenom specijalizacijom i radnim iskustvom na rukovodećim pozicijama od tri godine, a da ovaj ljekar nije imao potrebno iskustvo na rukovodećim pozicijama. Na taj način mu je pribavio protivpravnu korist u vidu  boljeg i više plaćenog radnog mjesta.

Tužilaštvo je istragu u ovom predmetu obavilo u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.