Četvrtak, 13 Juna

Potvrđen novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Nakon duže od godinu od općih izbora, zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su na današnjoj hitnoj sjednici potvrdili novi saziv Vijeća ministara BiH, izuzev ministra za ljudska prava i izbjeglice za kojeg su tek danas okončane provjere. Za imenovanje je glasalo 29 zastupnika, 6 je bilo protiv a jedan suzdržan.

Vjekoslav Bevanda (HDZ) je novi – stari ministar finansija i trezora, Ankica Gudeljević (HDZ) ministrica civilnih poslova, Josip Grubeša (HDZ) ostaje na poziciji ministra pravde, Vojin Mitrović (SNSD) novi je ministar saobraćaja i komunikacija, Staša Košarac (SNSD) biće će u novom sazivu VM ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Fahrudin Radončić (SBB) je novi ministar sigurnosti, Bisera Turković (SDA) ministrica vanjskih poslova te Sifet Podžić (DF) ministar odbrane BiH.

Provjere su završene i za Mlađena Božovića kojeg je potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić predložio za ministra za ljudska prava i izbjeglice. Kako je rečeno, u SIPA-i su uspješno okončane sve provjere, ali zbog poslovničkih nemogućnosti dana nije mogao biti predložen za potvrđivanje.

Za zamjenike ministara, parlamentarci su potvrdili Dževada Mahmutovića (SDA) za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice, Nedžada Brankovića (SDA) za zamjenika ministra saobraćaja i komunikacija, Nezira Pivića (SDA) za zamjenika ministra pravde, Hazima Rančića (SDA) za zamjenika ministra finansija i trezora, Sinišu Ilića (Ujedinjena Srpska) za zamjenika ministrice civilnih poslova, Mirka Okolića (SNSD) i Miju Krešića (HDZ) za zamjenike ministra odbrane, Ljiljanu Lovrić (HSS) za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Josipa Brkića (HDZ) za zamjenika ministrice vanjskih poslova.

Još uvijek nije moguće okončati provjeru podataka za Vladimira Mijatovića (SP) predloženog za zamjenika ministra sigurnosti BiH, jer je sporna njegova diploma iz prijeratnog perioda.

Izvor: Megafon/N1

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.