Četvrtak, 30 Maja

Potpisan sporazum koji reguliše primanja zaposlenih u visokom obrazovanju u TK

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Plaće zaposlenih u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona bit će povećana na mjesečnom nivou za 5%, počevši od 1. aprila 2024. godine.

Autor: N. Š. K.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić potpisao je danas sa predsjednikom Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti KO Tuzla, Adnanom Hodžićem Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plate u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona u 2024. godini. Sporazum također tretira iznos povećanja plate, iznos naknade za ishranu u toku rada, najniže plate, iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora te iznosa pomoći shodno Uredbi o isplati pomoći od strane poslodavaca za zaposlene

Prema Sporazumu, obračun plaće za sve zaposlene u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona za 2024. godinu vršit će se po osnovici u visini od 454 KM.

Premijer Halilagić izrazio je zadovoljstvo da je došlo do usaglašavanja osnovnih elemenata Sporazuma i u konačnici potpisivanja dokumenta.

Plaće zaposlenih u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona bit će povećana na mjesečnom nivou za 5%, počevši od 1. aprila 2024. godine. To će pratiti korekcija koeficijenata za obračun plaća odgovarajućim izmjenama važećeg  Pravilnika o grupama poslova i zadataka, uslovima za njihovo obavljanje i okvirnim koeficijentima za obračun plaća u javnim ustanovama visokog obrazovanja.

Predsjednik Sindikata Hodžić je kazao da mu je drago da je napokon finaliziran dugotrajan proces pregovaranja i da se nada uspješnoj budućoj saradnji.

Sporazum stupa na snagu danom obostranog potpisivanja, saopćeno je iz Vlade TK.

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.