Petak, 14 Juna

Postupanje s migrantima Mektić nazvao državnim udarom i pozvao na hapšenje policijskog komesara HNK

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Današnju dramatičnu situaciju koju je prouzrokovala odluka MUP-a HNK o zabrani prolaska migrantima do azilantskog centra u Salakovcu, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na hitnoj je konferenciji za medije u Sarajevu nazvao “jednom vrstom državnog udara”.

Naime, usprkos akcionom planu hitnih mjera kojim su nadležna tijela svih nivoa vlasti BiH zadužena da hitno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete za prihvat, smještaj i zbrinjavanje migranata, autobusi sa 270 migranata na putu iz Sarajeva prema azilantskom centru u Salakovcu jutros su, odlukom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), odnosno, policijskog komesara Ilije Lasića, vraćeni iz Konjica na Ivan Sedlo.

Mektić: ovo je državni udar

Prije nego je konvoj nastavio put do odredišta, migranti su, među kojima je 18-ero djece, nekoliko sati proveli bez hrane a iz Sarajeva su upućene i ekipe medicinske pomoći.

Govoreći o cjelokupnoj situaciji i odluci MUP-a HNK, ministar sigurnosti Mektić je danas izjavio da je policijski komesar HNK počinio teško krivično djelo.

„Ovo je za mene jedna vrsta ozbiljnog državnog puča ili udara, da policijski komesar jednog kantona donese odluku da državne institucije ne mogu izvršavati ustavom propisane nadležnosti. To je udar na ustavno-pravni poredak države. Ovdje su institucije radile u skladu sa Ustavom i nikakav komesar, niti bilo koja osoba, nema pravo da spriječi da se izvršavaju zakonom propisane obaveze državnih institucija“, rekao je.

Ministar Mektić smatra da „treba pod hitno uhapsiti komesara policije HNK“.

„Neću ni s kim pričati ni pregovarati. Te ljude moramo smjestiti u Salakovac”, rekao je .

Tvrdi da je naredio SIPA-i da odmah obavijesti “Tužilaštvo da su službenici Službe za odnose sa strancima i drugi službenici, presretnuti od specijalne policije MUP-a HNK koja je pod prijetnjom oružja tražila od njih da se vrate nazad”.

Iz Kabineta premijera HNK pristiglo je saopćenje u kojem između ostalog kažu da „Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, niti Grad Mostar, nisu uopće kontaktirane niti konsultirane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu“.

Zvizdić: Nacrt akcionog plana hitnih mjera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je policiji HNK da ne ugrožava ustavni poredak BiH jer će snositi posljedice. Pozvao je Tužilaštvo BiH da reaguje i kazao da će odluka Vijeća ministara o premještanju migranata biti realizirana.

Zvizdić je istakao da je neprihvatljivo da se bilo ko poigrava s osobama koje su u nevolji, posebno zbog činjenice da je Vijeće ministara na prošloj sjednici usvojilo Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim su nadležna tijela svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine zadužena da hitno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete u cilju adekvatnog prihvata, smještaja i zbrinjavanja migranata, naročito ranjivih kategorija, a u skladu sa Ustavom i važećim zakonima Bosne i Hercegovine i prihvaćenim međunarodnim standardima, te da u roku od 48 sati organizuju transfer i smještaj migranata koji su trenutno bez adekvatnog smještaja.

Ko je Ilija Lasić?

Policijski komesar HNK Ilija Lasić, kako je na današnjoj konferenciji za medije kazao ministar Dragan Mektić, više od pola godine nezakonito je na toj poziciji, budući da mu je nakon pravomoćne sudske presude, kojom je izrečeno da je njegovo imenovanje bilo nezakonito, uskraćena plata. Presuda je izrečena još u julu prošle godine, ali do sada nije implementirana.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.