Četvrtak, 30 Maja

Posljednji ispraćaj velikana pisane riječi Abdulaha Sidrana, reisul-ulema predvodio dženazu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je obavljen dženaza-namaz akademiku, istaknutom književniku i scenaristi Abdulahu Sidranu.

U prisustvu više hiljada ljudi dženazu je predvodio reisu-lulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a po klanjanju dženaze-namaza, tabut s tijelom Sidrana prisutni građani su donijeli do harema sarajevske džamije Ferhadije, gdje je i obavljen ukop.

Akademik Sidran je na ahiret preselio 23. marta u 80. godini.

(Foto: Preporod.info)

Abdulah Sidran rođen je 1944. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Zvorniku i Sarajevu. Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Povremeno je radio kao urednik omladinskih listova i javnih tribina te, do 1992. godine, na Televiziji BiH kao vodeći dramaturg. Između tih povremenih uposlenja, živio je i radio kao profesionalni pisac.

U književnosti se pojavio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdesetosmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeva nagrada). U ratu objavljena, knjiga njegove poezije “Sarajevski tabut” nagrađena je priznanjem, “Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske.

Scenarista je filmova ”Sjećaš li se Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, ”Kuduz” Ademira Kenovića. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i majstorski kandidat u šahu.

(Preporod.info)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.