Petak, 14 Juna

Ponovo potop po leđima građana: Vlasti u BiH ponavljaju iste greške kao i prije 2014-te

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U cijeloj Bosni i Hercegovini zbog obilnih padavina stanovništvo se bori da zaštiti zdravlje i imovinu od poplava nastalih izlijevanjem rijeka. Federalna i kantonalne ekipe civilne zaštite su na terenu. Stanovnici brojnih naselja širom Federacije i Republike Srpske bore se sa vodom koja nadire u domove, ali ne samo iz rijeka već i zbog nakupljanja vode a zbog neadekvatnih odvoda za oborinske vode. Usljed porasta vodostaja i natapanja zemljišta pojavljuju se i nova klizišta.

Stotine miliona eura za Fond

Očigledno je da velike poplave u BiH 2014 – te godine, iako se činilo da vlast predano radi na sanaciji i prevenciji šteta, a prije svega izgradnjom nasipa te odvoda i kanalizacionih sistema, nije učinila mnogo da se isti scenarij sa štetama ne ponovi.

Podsjetimo, 2014 – te godine poginule su 23 osobe, mnogima je morala biti ukazana medicinska pomoć, a hiljade ljudi je evakuirano iz svojih domova.   

Pokrenut je i Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH.

Međutim, osim sanacije posljedica, očigledno da nije učinjeno mnogo na prevenciji od poplava, a samo putem Fonda je za pomoć stradalim osobama i sanaciji njihove imovine osigurano više stotina miliona maraka.

Prema zvaničnim podacima koje su na zastupničko pitanje iz Fonda poslali Parlamentu BiH 2017. godine, ukupna šteta  od poplava iz maja 2014. godine iznosila je 2,037 milijardi eura.

S ciljem prikupljanja sredstava za saniranje posljedica poplava organizirana je međunarodna Donatorska konferencija „Obnavljamo zajedno“, u Briselu u julu 2014. godine.

Međunarodna zajednica je na donatorskoj konferenciji obećala pomoć od 810,5 miliona eura od čega je 139,8 miliona granta i 670,7 miliona eura kredita, kao i 41,4 milion za prekogranične aktivnosti za BiH i Srbiju.

Prema nalazima izvještaja Finansijski pregled aktiviranih sredstava međunarodne pomoći za saniranje šteta od poplava, ažurirano od donatora zaključno s 31.10.2016. godine koji je Vijeće ministara BiH usvojilo 9. marta 2017. godine, u BiH je sa 31.10.2016. ukupno alocirano 691,5 miliona eura ili 85% obećanih sredstava na Donatorskoj konferenciji od čega je 139,7 miliona granta i 551,8 miliona kredita.

Istovremeno, ukupno je isplaćeno 299,2 miliona eura ili 37% obećanih sredstava na Donatorskoj konferenciji od čega 89,5 miliona eura granta i 209,8 miliona eura kredita.

Od ukupno 41,4 miliona sredstava za prekograničnu saradnju za BiH i Srbiju obećanih na Donatorskoj konferenciji za BiH je alocirano 15,7 miliona eura, a isplaćeno je 1,3 miliona eura.

U sklopu sredstava dodatne podrške (uključuje interventnu, humanitarnu i dodatnu podršku) ukupno je alocirano 57,7 miliona eura, a isplaćeno 44,6 miliona eura.

Sanacija ali ne i prevencija

Ukupna vrijednost alociranih sredstava s 31.10.2016. uljučujući obećana sredstva pomoći na Donatorskoj konferenciji, sredstva za prekograničnu saradnju i sredstva dodatne podrške, za saniranje šteta od poplava u BiH iznose 764,9 miliona eura, dok ukupna vrijednost isplaćenih sredstava iznose 345,1 milion eura.

Podaci korišteni u tekstu objavljeni su na web stranici Federalnog fonda.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.