Subota, 22 Juna

PODVLAČENJE CRTE: O kome brine Savez sindikata BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Godišnji prihod od sindikalnih članarina, ukupan budžet, izdvajanja za plate i naknade uposlenicima u Savezu samostalnih sindikata BiH tajna su za javnost. Na sva ova pitanja našem je magazinu iz kabineta predsjednika Ismeta Bajramovića odgovoreno kratkim mejlom u kojem nam pišu da su „podaci tajni za osobe koje nisu članovi sindikata“.

Pola miliona za plate i naknade

Nije vrijedilo ponovno insistiranje na informaciji po kojem su to propisu tražene informacije službena tajna. I valjda je ta šutnja trebalo da znači kraj priče.

Netransparentno je, neprofesionalno, nemoralno, ali očekivano ponašanje prvih sindikalaca u Federaciji. Jer, kako s mjesečnom platom i do 3.500 KM, svim pravima  iz radnog odnosa, s ugodnom pozicijom izvan „teških radničkih priča“ i blata na travnjaku ispred zgrade Vlade Federacije BiH stati rame uz rame s radnicima koji protestiraju i kazati im da su u istoj priči?

U istoj priči s radnicima zeničke Željezare? S bivšim radnicama „Fortune“ iz Gračanice? Sa stotinama radnika iz Tuzle, Mostara, Sarajeva koji se još zovu radnici, ali ne rade već štrajkuju. Duguje im se staž, plate, duguje im se život proveden u opljačkanim fabrikama.

Ti radnici ne plaćaju sindikalne članarine jer nemaju ni primanja pa valjda nisu članovi Sindikata i valjda to Bajramovića i njegove saradnike ne obavezuje da znaju šta se uopće događa s njima.

I ne samo to. Ako je suditi po stavu Bajramovića iznesenom u intervjuu koji je ovih dana dao za Faktor, ni aktivnim članovima Sindikata plaćena članarina nije garancija da se brine o njihovim pravima.

Bajramović je izgleda ulogu ravnopravnog socijalnog partnera u dijalogu s Vladom shvatio bukvalno, pa na pitanja o detaljima iz novog Zakona o PIO-u kaže: „Ni sa jednom činjenicom u vezi sa zakonom nismo upoznati, zato što nas ne upoznaje niko. Ja sam već rekao. Neću da dolazim do prijedloga zakona ilegalnim putem. I to napišite. Ja sam predsjednik SSSBiH i treba regularnim putem da dobijem tekst zakona, jer to je obaveza Vlade FBiH da dostavi, a ne da ilegalnim putem dolazim do zakona, a kao hoćemo socijalni dijalog“.

Savez sindikata BiH raspolaže navodno s preko milion maraka godišnje, većinom prikupljenih od članarina koje radnici izdvajaju od svojih plata.

Najmanje 60 posto novca potroši se za plate i naknade uposlenika. Samo predsjednikov kabinet broji sedam saradnika.

Bajramović mjesečno zaradi 3.500 KM. Zakonski ima pravo na tri prosječne plate u Federaciji, topli obrok i 500 KM paušala kao član Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) BiH.

Ima pravo na službeno vozilo i službena putovanja te edukacije. Bajramović, odnosno saradnici, samo su u ovoj godini prisustvovali na nekoliko višednevnih skupova širom svijeta, između ostalog i na petodnevnoj konferenciji o globalnim problemima radnika, održanoj u oktobru u američkom Sent Luisu.

Razgranata mreža

U Savezu samostalnih sindikata BiH djeluju 24 granska sindikata, odnosno, sedam kantonalnih odbora koji pokrivaju devet kantona u Federaciji. Članovi Saveza su sindikati kompanija u kojima radnici u većini slučajeva primaju plate i dakle, redovno izmiruju sindikalne članarine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.