Subota, 25 Maja

Pod sloganom „U Bosni smo rođeni mi“ Tuzlanski kanton obilježio Dan nezavisnosti BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Pod sloganom „U Bosni smo rođeni mi“ u Tuzlanskom kantonu danas je svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli i Svečane sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, na Trgu slobode u Tuzli je upriličen performans u kojem je učestvovalo oko 7.000 učenika škola u Tuzlanskom kantonu.

Uz čestitku upućenu svim građanima Bosne i Hercegovine i svima koji je doživljavaju svojom domovinom premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je izjavio da je Dan nezavisnosti jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji praznik, u državi Bosni i Hercegovini.

„Tog datuma 1992. godine smo svi, jednim demokratskim putem, kazali da želimo nezavisno, demokratsku i suverenu domovinu Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih građana i naroda. Tuzlanski kanton iz godine u godinu pomjera granice obilježavanja najvažnijih datuma. Ove godine u fokusu i nosioci obilježavanja su oni najmlađi, djeca, učenici jer oni simboliziraju budućnost ove države. Kako i sam slogan kaže akcenat je na djeci koja su rođena u Bosni i Hercegovini, koja su djeca Bosne i Hercegovine i na kojima će ostati obaveza izgradnje Bosne i Hercegovine, moderne i onakve kakva ona treba da bude“, kazao je premijer Irfan Halilagić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović smatra da je najljepša poruka upućena danas iz Tuzle.

„Deset hiljada mladih osoba šalje poruku da država BiH će na njihovim plećima ući u euroatlanske integracije, biti dio evropskih društava i država. Ovo je najbolja slika i svima onima koji osporavaju neke datume ovo je slika da će sljedeće godine još masovnije se slaviti Dan nezavisnosti BiH“, poručio je Vujović.

Kantonalni ministar obrazovanja Ahmed Omerović istaknuo je da je pored Tuzle obilježavanje Dana nezavisnosti BiH upriličeno i u ostalim lokalnim zajednicama kroz performanse učenika.

„Ovi mladi ljudi pokazuju kakvu mi BiH želimo. To je ona za kakvu su građani glasali na referendumu 1992. godine. To je BiH kao multietnička zemlja, kao demokratska i pravna država u kojoj treba biti ekonomsko blagostanje i u kojoj će svi građani i narodi biti ravnopravni“, naveo je Omerović.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.