Subota, 24 Februara

Počinjen je još jedan femicid, ali nedeljom niko nije na dužnosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Proteklog vikenda, u noći sa subote na nedelju, u tuzlanskom naselju Krojčica ubijena je žena. Ubijena je sjekirom, od fizički jačeg muškarca, muža, pijanog i agresivnog. Nije imala šanse.

Danas je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona ubici odredilo jednomjesečni pritvor. Bit će taj slučaj još u medijima, pričat će se o tome još.

GLEDAJU SVOJA POSLA

U nedelju, nakon ubistva, mediji su jutrom prenijeli vijest, a podosta ih se potrudilo da „istraže“ „stravične detalje“, da nam pojasne tu golu i jedinu činjenicu da je još jedna nezaštićena žena ubijena.

Ubistva žena, počinjena od pijanih ili agresivnih (ili oboje) muškaraca, kompleksan su problem na Balkanu, posebno i jer su još uvijek pištolji pod jastukom, a sjekire iza vrata.

Nikada nećemo saznati šta je prethodilo ubistvu u tuzlanskom neselju, a važno je, i vjerovatno se sve znalo, i moglo se ukazati na moguću tragediju, spriječiti, ali čudni su balkanski kriteriji za odluku kad treba gledati svoja posla.

Međutim, ono što još dublje potkopava vjeru da je ikoga stvarno briga za ubistva tih žena jeste tretman u javnosti najnovijeg slučaja.

Policija i Tužilaštvo rade svoj dio posla i to je sve.

Nije u nedelju bilo saopćenja za javnost, apela, javnog izražavanja sućuti, najava protesta.

Ubistvo u Tuzli ove nedelje bilo je tek dnevna vijest iz rubrike crna hronika, dio statistike iz najtežih krivičnih djela.

Šta bi drugo moglo biti zaključak osim da nedeljom, dakle neradnim danom, instutucije, službe za socijalni rad, salonski revolucionari, po zakonu o radu ili po projektu, svejedno je, nisu na dužnosti i da na njih potencijalne žrtve ne mogu računati.  

Megafon.ba    

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.