Nedjelja, 21 Aprila

Počinje obnova tramvajske pruge u Sarajevu: Potpisan ugovor sa kineskim konzorcijem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Nakon što je kreditor, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ozvaničila ranije odabranog izvođača  radova na obnovi tramvajske pruge u Sarajevu, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je 10. juna ugovor sa izvođačem, konzorcijem dvije firme iz Kine – China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Vrijednost ugovora je 20,4 miliona eura, saopćeno je iz Press službe Vlade Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST: Obnova tramvajske pruge u Sarajevu počinje uskoro i trajat će 730 kalendarskih dana

Kako je istaknuto nakon potpisivanja ugovora, projekat rekonstrukcije je podijeljen na šest funkcionalnih cjelina i njime je predviđena rekonstrukcija pruge od Marijin Dvora do Ilidže, ukupne dužine od 21,4 kilometra.

Dotrajala tramvajska pruga u Sarajevu (Foto: Megafon)

„Ovo je veliki dan za Sarajevo, jer nakon više od 60 godina prvi put se kompletna pruga Marijin Dvor – Ilidža obnavlja. Današnje potpisivanje ovog važnog ugovora dokaz je da nastavljamo ispunjavati obećanja koja smo dali i da ćemo kontinuirano raditi u interesu svih građana na stvarnom poboljšanju javnog gradskog prijevoza“, rekao je ministar Šteta i dodao da će izvođač radova u posao biti uveden najdalje 28 dana od dana potpisa ugovora.

Firme koje će raditi na rekonstrukciji sarajevske pruge su do sada bile angažovane na velikim projektima širom svijeta i obje u svojim portfolijima imaju značajan broj referenci kada je riječ o izgradnji zahtjevnih željezničkih projekata.

Sredstva za realizaciju projekta obnove pruge obezbijeđena su putem zajma kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), po čijim pravilima se vršila procedura izbora izvođača radova.

(Izvor: Press Vlade KS)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.