Subota, 25 Maja

Počinje montaža solarne elektrane u Elektrotehničkoj školi u Tuzli

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Potpisivanjem Aneksa Memoranduma o saradnji u sklopu projekta “EE FAZA III”, kojeg provodi Švicarski Caritas u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, ozvaničen je početak implementacije mjera energetske efikasnosti na školskim objektima u Svojatu i Babićima, te izgradnji solarne elektrane na objektu Elektrotehničke škole u Tuzli.

„U sklopu projekta, Caritas Švicarske zajedno sa svojim partnerima, provodi aktivnosti usmjerene na energetsku efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije, s ciljem demonstracije i promocije efekata novih i čistih tehnologija u cilju poboljšanja sposobnosti prilagodbe klimatskim promjenama. U 2024. godini predviđeno je ulaganje od 180.000,00 KM od čega Ministarstvo za prostorno planiranje TK participira sa 100.000 KM. Osim ove aktivnosti predviđena je i izgradnja solarne elektrane na objektu Elektrotehničke škole u Tuzli koja će snabdijevati školu potrebnom električnom energijom. Istovremeno će poslužiti i kao primjer za druge objekte u Tuzlanskom kantonu i kao mjesto dodatne edukacije za novo zanimanje Instalater solarnih sistema koje će prve polaznike primiti u školskoj 2024/25. godini, istakla je Anna Goos, direktorica Caritasa Švicarske za Bosnu i Hercegovinu.

„Pored mjera energetske efikasnosti koji se provode kroz ovaj program želim naglasiti da cijeli ovaj segment ima i edukativni dio, gdje će učenici učiti o obnovljivim izvorima energije i o nužnost da se izvrši tranzicija ka čistim energijama. U tom kontekstu veoma nam je važno iskustvo koje ima Švicarski Caritas i koji nam pomaže u kreiranju naših mjera javne politike. Također želim naglasiti da smo kroz ovu saradnju uveli novo zanimanje –  monter fotonaponskih sistema“, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK akcenat je stavila na stvaranje preduslova izgradnje fotonaponskih sistema.

„Što se tiče izgradnje solarnih fotonaponskih sistema u Tuzlanskom kantonu, možemo reći da smo prije svega riješili zakonsku regulativu, usaglasili je sa potrebama građana i privrednih subjekata na području Tuzlanskog kantona kako bi im olakšali pristup postavljanja, odnosno montiranja solarnih fotonaponskih sistema. Tako što smo još u 2022. godini olakšali izgradnju, odnosno montažu, da nije potrebno izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, a samim time i upotrebne dozvole, kao i zadnje izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju, gdje je Skupština Tuzlanskog kantona usvojila određene amandmane koji su omogućili postavljanje solarnih fotonaponskih sistema i na poljoprivredno zemljište, tzv. izgradnju agrosolara“, istakla je ministrica Ajšić.

Potpisivanje Aneksa Memoranduma bila je prilika da se razgovara o planovima Caritasa Švicarske za naredni period i nastavku upješne saradnje na projektima zelene tranzicije.

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.