Nedjelja, 21 Aprila

Počelo izdavanje dopunskih taksi oznaka u TK

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Kako bi taksi prijevoznike i građane na području Tuzlanskog kantona informisali o početku raspodjele dopunskih oznaka za taksi vozila za 2024. godinu danas je Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK organizovalo press konferenciju. Već više od 20 godina Ministarstvo izdaje dopunske taksi oznake kako bi suzbilo nelegalni rad u oblasti prijevoza na području TK.

Čestitavši svim vozačima i mehaničarima praznik, pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović je kazao da je taksi prijevoz jako zastupljen na području TK te da je u ovoj oblasti zaposleno 700 osoba.

(Izvor: Press Vlade TK)

„Ministarstvo danas kreće sa izdavanjem dopunskih taksi oznaka i svi taksi prijevoznici koji su registrovani i koji obavaljaju taksi djelatnost na području TK do 1. 3. 2024. mogu podići dopunsku taksi oznaku u prostorijama u Ministarstvu ili podnijeti zahtjev a mi ćemo poštom, ako je zahtjev uredan, uputiti dokument na adresu taksi prijevoznika. Nakon 1. marta kontrolni organi MUP-a će krenuti sa represivnim mjerama sa taksi prijevoznicima koji na svom vozilu ne budu imali dopunsku oznaku. Propisana visina novčane kazne za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu za pravna lica se kreće u rasponu od 500 do 1.500 KM, odnosno za odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 500 KM. Za fizička lica se kazne se kreću od 500 do 1.500 KM“, kazao je Lukanović.

Na području TK taksi djelatnost obavljaju 484 taksi prijevoznika sa 614 taksi vozila. Najveći broj taksi prijevoznika registrovan je na području grada Tuzla gdje djelatnost obavlja 204 subjekta se ukupno 327 taksi vozila. Udruženje „Kalesija taksi“ sa područja općine Kalesija okuplja 48 taksista. Njihov predsjednik je Alija Serdarević koji je u ovom poslu, prema vlastitoj izjavi, prešao više od 4 miliona kilometara. Serdarević nije propustio zahvaliti Ministarstvu na kontinuiranoj dobroj saradnji te zamolio građane da se voze sa legalnim teksistima.

(Izvor: Press Vlade TK)

„Jedan dio sredstava koji plaćamo prema državi ide za penzije. Poštujmo taksiste koji plaćaju poreze da bi bilo svima dobro. Čestitam svim kolegama Dan vozača“, kazao je ovom prilikom Serdarević.

Iz Ministarstva su također sugerisali građanima TK da u slučaju korištenja taksi prijevoza obavezno vode računa da li se na taksi vozilu nalaze važeće dopunske taksi oznake, čime će izbjeći nepotrebna kažnjavanja kako prijevoznika tako i putnika, saopćeno je iz Vlade TK.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.