Ponedjeljak, 22 Aprila

SHEA BUTTER: Plodovi koje zovemo „ženino blago“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Maida Kušljugić, dipl.ing. tehnologije

Shea butter ili karite maslac (lat. Butyrospermum parkii) dobiva se od orašastih plodova drveta koje raste u Srednjoj i zapadnoj Aziji. Drvo naraste i do 20 metara a da bi se pojavili prvi plodovi, potrebno je da prođe najmanje 15 godina. Najplodnija stabla su stara preko 100 godina. Prosječni vijek ovog drveta je 200 do 300 godina, međutim, vrlo često stradaju u požarima ili kao posljedica intenzivne poljoprivrede.

„Vitamini ljetpote“

Nakon branja, plodovi se suše te se različitim postupcima dobiva shea maslac, pri čemu se, u odnosu na količinu  suhih oraha, dobije oko 20 posto putera. Berbu i sušenje plodova u cijelosti obavljaju afričke žene. Novcem koji tako zarade hrane porodicu, školuju djecu, pa su ti plodovi tako dobili ime „ženino blago“.

Smatra se da oko 3 miliona žena u Africi živi od ovog posla. Sječa stabala je strogo zabranjena zbog velike važnosti za život u Africi.

Primjena shea maslaca je široka, koristi se u ishrani, za njegu kože, lica, tijela, njegu kose, proizvodnju sapuna.

Karite maslac dubinski hrani kožu i potiče stvaranje kolagena. Njegova fantastična svojstva potiču od sastava, a sadrži stearinsku, oleinsku i linolnu kiselinu te velike količine lipida. Omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina je uravnotežen pri čemu se sprječava gubitak vlage iz kože. Sadrži proteine, minerale te „vitamine ljepote“ A i E.

Shea maslac je pogodan za hidrataciju svih tipova kože, a veoma značajnu upotrebu ima za njegu kože sklone borama (antiaging) jer hidrira i potiče regeneraciju kože i stvaranje kolagena. S obzirom na to da ne izaziva alergijske reakcije, veoma je pogodan za njegu osjetljive dječije kože i kod pojave pelenskog osipa.

Koristi se u proizvodnji prirodnih sapuna, pri čemu se dobijaju nježni i  kremasti sapuni sa prirodnim glicerinom koji pomaže u hidrataciji kože.

Zahvaljujući prisustvu cimetne kiseline pruža prirodnu UV zaštitu. Može se koristiti i za njegu kože nakon sunčanja.

Kako je nezamjenjiv u njezi kože, jednako je koristan u njezi suhe i osjetljive kose jer se koristi u izradi pakunga za kosu, uz dodatak još nekih ulja kao što su kokosovo, arganovo, ricinusovo.

Poznato je da karite maslac ima protuupalno dejstvo te pomaže kod različitih oboljenja kože, psorijaze, akni, seboreje, atopijskog dermatitisa, ekcema. Potiče kapilarnu cirkulaciju što povećava dovod kiseonika u tkivo i olakšava uklanjanje toksina.

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.