Subota, 22 Juna

Pitali smo parlamentarce (3): Miletić – kad smo usvajali budžet kupovinu auta sakrili su u amandmanima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prvobitna namjera, kazao je Miletić, navodno je bila kupovina Audija 8 čija je pojedinačna cijena oko 200.000 KM

Autor: N.Š.K.

Parlamentarci oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u odgovorima na Megafonov upit da li će kao autoriteti u najvišoj zakonodavnoj vlasti reagirati i da li najnovija nabavka skupocjenih službenih vozila za Parlament BiH (329.175 KM) može biti obustavljena, redom tvrde da osuđuju ovakvo ponašanje pojedinaca i rastrošnost budžetskim novcem u vrijeme katastrofalnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

VEZANI TEKSTOVI:

Pitali smo parlamentarce (1): Mogu li Krišto, Radmanović i Špirić ostati bez novih automobila?

Odgovor iz Parlamenta BiH (2): Popravka vozila neisplativa, seviser za zamjenu motora tražio 50.000 KM

U nastavku teksta objavljujemo odgovore Aide Baručija iz Nezavisnog bloka (Klub poslanika NB i Naša stranka) i Zlatka Miletića, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda (odnedavno je samostalni zastupnik).

Aida Baručija: Bahato trošenje novca budžetskih korisnika  

Baručija  je kazala da nakon svega građani trebaju dobro da razmisle kome će u budućnosti ukazati povjerenje.

„Okončan je tender Sekretarijata Parlamentarne skupštine za nabavku tri skupocjena automobila za potrebe predsjedavajuće Predstavničkog doma Borjanu Krišto (HDZ BiH), dopredsjedavajućeg Nebojšu Radmanovića (SNSD) i Nikolu Špirića, predsjedavajućeg Doma naroda (SNSD). Ukupna cijena automobila je 329.175 KM.

Kupovinu automobila smatram kao krajnje bahato trošenje novca budžetskih korisnika. U vrijeme pandemije i njom uzrokovane ekonomske i zdravstvene krize koja je pogodila cijeli svijet pa i našu državu, ova nabavka je još jedan od dokaza nebrige vladajucih političkih opcija za građane naše države. Nažalost, ja kao i svi poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su glasali protiv ove budžetske stavke ne možemo učiniti ništa konkretno po ovom pitanju, sem izraziti svoje nezadovoljstvo i pozvati građane da dobro razmisle kome će u budućnosti dati svoje povjerenje!

Bilo kakva dodatna zaduženja kod MMF-a nemaju smisla ukoliko se ne provedu nužno potrebne strukturalne reforme, onda bi nova zaduženja bila prihvatljiva!“, odgovorila je Baručija na naš upit.

Zlatko Miletić: Namjeravali su navodno kupiti Audije od 200.000 KM

Miletić se nada da će biti još prilike da se o ovoj temi govori na sjednicama.

„Na sjednici Doma naroda kad je usvojen proračun za 2020. godinu ja sam i tražio da mi se pojasni stav pojedinih izaslanika oko ucjene da bi isti prošao, da se moraju usvojiti amandmani koji su namijenjeni za potrošnju u zajedničkim službama Parlamenta. Pošto nisam bio siguran, jer se iz dokumenta nije vidjela krajnja namjena na šta žele da potroše taj novac, pitao sam pošto sam čuo da žele da kupe službena vozila, navodno Audi 8 čija je pojedinačna cijena oko 200.000. KM. Nisu me demantovali niti potvrdili isto, uz moju konstataciju i upozorenje da ne kupuju službena vozila, da ih treba biti stid što to rade u vrijeme pandemije, općeg siromaštva i da je novac potrebniji rješavanju migrantske krize i itd., o čemu postoji tonski zapis.

U međuvremenu, čuo sam da su službena vozila nabavljena za pojedine članove kolegija Parlamentarne skupštine BiH što govori samo po sebi koliko svi oni zajedno nemaju osjećaja za probleme građana BiH.

Ali bit će prilike opet da govorimo o tome u Domu naroda, nadam se“, kazao je Miletić u odgovoru na Megafonov upit.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.