Utorak, 23 Jula

Pitali smo parlamentarce (1): Mogu li Krišto, Radmanović i Špirić ostati bez novih automobila?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Magazinović i Arnaut krive SDA, HDZ BiH, DF i SNSD, Mehmedović izlaz vidi u izglasavanju nepovjerenja Vijeću ministara BiH

Autor: N.Š.K.

U vrijeme katastrofalnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini i dok vlasti BiH pregovaraju s MMF-om o dodatnom kreditnom zaduženju za 1,5 milijardu KM, a koje će velikim dijelom završiti za popunjavanje budžeta, očigledno je da nema smetnji za nabavku skupocjenih službenih automobila (329.175 KM s PDV-om) za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Mogućnost obustave ili odgode nabavke, po svemu sudeći, nije ni razmatrana.

Uprkos pomenutim ekonomskim okolnostima, Odluka (Link) o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena je 30. novembra 2020. godine.

Pandemija jedino nije poremetila nabavke

Skupocjena vozila nabavljaju se za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića (SNSD), dopredsjedavajuću Borjanu Krišto (HDZ BiH) te predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikolu Špirića (SNSD).

Megafon.ba je od Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH, između ostalog zatražio informaciju o tome da li za aktuelnu nabavku postoji službeno obrazložnje nadležnih službi ukoliko su razlozi dotrajalost postojećih vozila i da li je moguće i pod kojim uvjetima raskinuti ugovor o nabavci.

Dok čekamo odgovor, pitali smo parlamentarce u oba doma Parlamenta BiH da li će kao autoriteti u najvišoj zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine reagirati na bilo koji način da se, s obzirom na ekonomske okolnosti, nabavka obustavi.

Među prvima su odgovorili Šemsudin Mehmedović (SDA), Damir Arnaut (nakon izlaska iz SBB-a samostalni zastupnik) i Saša Magazinović (SDP BiH).

Šemsudin Mehmedović: Jedina mogućnost je smjena Vijeća ministara BiH

„Nažalost veoma su male mogućnosti da kao zastupnik uradim bilo što čime bi spriječili ovu sramnu nabavku novih automobila od strane Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda.

Jedina mogućnost je glasati za već pokrenutu inicijativu za smjenu Vijeća ministara BiH, koja se nalazi u proceduri, čime bi poslali jasnu poruku da ovo što Vijeće ministara radi po nalogu partijskih šefova, nije primjereno trenutku u kojem se nalaze građani Bosne i Hercegovine.

Nadam se da ce samosvijest kod članova kolegija kojima se nabavljaju vozila proraditi i da će odustati od predmetne nabavke“, kazao je Mehmedović za Megafon.

Damir Arnaut: Građani trebaju kazniti SDA, HDZ BiH i SNSD na idućim izborima

„Na moj zahtjev službe Parlamentarne skupštine BiH su dostavile sve detalje navedene nabavke. Iz te dokumentacije je jasno da je nabavka rezultat Odluke rukovodstva PS BiH, a  rukovodstvo se sastoji od predstavnika SDA, HDZ i SNSD jer te tri stranke čine većinu u državnom Parlamentu i na osnovu te većine i donose ovakve odluke. To samo dodatno potvrđuje da građani trebaju kazniti te tri stranke na idućim izborima, ali i da im MMF ne treba dati novi kreditni aranžman, jer oni ovaj novac troše na vozila“, smatra Arnaut.

Saša Magazinović: Aktuelna koalicija na vlasti SDA, HDZ, SNSD i DF je odobrila kupovinu automobila

„Klub SDP je kao jedan od razloga protivljenja i glasanja protiv budzeta za ovu godinu naveo upravo pomenutu nabavku automobila. Podsjetiću vas da smo tada biti vrlo glasni i angažovani upravo na ovom pitanju. Nažalost, aktuelna koalicija na vlasti SDA, HDZ BiH, SNSD i DF je usvojila budžet i samim tim i odobrila kupovinu automobila. Budući da je to planirano tim i takvim budžetom, niko osim njih samih to ne može zaustaviti, a oni to neće učiniti“, kazao je Magazinović u odgovoru za Megafon

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.